Београд на води

"Belgrade Waterfront" односно Београд на води је име пројекта ревитализације, реконструкције и изградње дела простора познатог под именом Савски амфитеатар у Београду. У двадесетом веку се изградњом Новог Београда и проширивањем Београда ка Чукарици, овај простор од око 100 хектара нашао у центру, неизграђен и запуштен. Основна карактеристика овог простора је издужени равничарски простор дуж десне обале реке Саве који му даје изглед амфитеатра, а одатле је и потекао назив - Савски амфитеатар.

Средином осамдесетих година група београдских архитеката радила је пројекат по коме је Савски амфитеатар уређен и изграђен као део градског језгра. Све је пројектовано са циљем да се Београд спусти на реку како би се оживео део града од непроцењивог значаја.

Мастер план, макета целог подручја и објављивање фотографија будућег "Београда на води" почетком маја 2014. године је било прво представљање широј јавности будућег изгледа овог дела града. Идеја је да се на овом простору изгради модерних 2 милиона квадратних метара стамбеног и комерцијалног простора. Спомиње се и прављење вештачког острва. План је да се цео пројекат изгради у наредних 10 година, најкасније 30. Не преостаје нам ништа друго него да посматрамо радове у току.


ПРЕПОРУЧЕНИ РЕСТОРАНИ И БАРОВИ