Beograd na vodi

"Belgrade Waterfront" odnosno Beograd na vodi je ime projekta revitalizacije, rekonstrukcije i izgradnje dela prostora poznatog pod imenom Savski amfiteatar u Beogradu. U dvadesetom veku se izgradnjom Novog Beograda i proširivanjem Beograda ka Čukarici, ovaj prostor od oko 100 hektara našao u centru, neizgrađen i zapušten. Osnovna karakteristika ovog prostora je izduženi ravničarski prostor duž desne obale reke Save koji mu daje izgled amfiteatra, a odatle je i potekao naziv - Savski amfiteatar.

Sredinom osamdesetih godina grupa beogradskih arhitekata radila je projekat po kome je Savski amfiteatar uređen i izgrađen kao deo gradskog jezgra. Sve je projektovano sa ciljem da se Beograd spusti na reku kako bi se oživeo deo grada od neprocenjivog značaja.

Master plan, maketa celog područja i objavljivanje fotografija budućeg "Beograda na vodi" početkom maja 2014. godine je bilo prvo predstavljanje široj javnosti budućeg izgleda ovog dela grada. Ideja je da se na ovom prostoru izgradi modernih 2 miliona kvadratnih metara stambenog i komercijalnog prostora. Spominje se i pravljenje veštačkog ostrva. Plan je da se ceo projekat izgradi u narednih 10 godina, najkasnije 30. Ne preostaje nam ništa drugo nego da posmatramo radove u toku.