Под сјајем звезда

Када се све затвори и сви оду кући тада је право време за авантуру звану Београд ноћу. Уживо

Недеља 24. феб 2019.

cover image

Београд је безбедан град и можете да се шетате где год пожелите. Зато што има избора на претек, често и не знамо где би могли да се упутимо. Више није тако. Ноћна шетња Београдом почиње.

Сопствена четири зида, како волимо да назовемо свој дом, често умеју да досаде. Поготово у неко глуво доба када имамо осећај да је неки ди-џеј комплетан звук града пребацио на off. Лутање без циља, глуварење и удисање свежег ваздуха у мраку разумеју само они који обожавају Београд. Уколико нисте никада, сада је време да се искрадете из куће и кренете у ноћну шетњу.

Док стварно не постане нови центар града, Београд на води је савршен за тумарање кроз ноћ. Било да сте присталица футуристичке архитектуре или не, морате признати да је кеј у овој зони перфектан. Блискост са реком не постоји у баш сваком граду. Зато искористите предности које вам се дају на длану и ако ништа друго, посматрајте свет око себе, фузију промена и старих навика.

Да ли се није јавио зато што стварно није могао или стварно није хтео, хоће ли директор одобрити мој пројекат, кад ће плата, шта купити, од сутра почињем другачије да живим и друге дилеме се проверено решавају на Ади Циганлији. Око осам километара дугачак круг за шетњу, вожњу бицикла, ролера или најлакше - електричног тротинета је терен на коме све добија смисао. Немојте да се зачудите што овде буквално сваку ноћ има људи који исто као и ви, уживају под отвореним небом.


За оне који не напуштају зону комфора, Кнез Михаилова ноћу је одличан избор. Нема гужве, нема промотера из оближњих ресторана и бутика, нема радозналих туриста у групама. Космполитски дух је увек присутан. Не морамо ни да саветујемо да, уколико имате времена, продужите на Калемеган. Искусни знају да је на зидинама Београдске тврђаве ноћ посебна прича.

Блок дању. Блок ноћу. Блокови заувек. Парола које се не одриче ни један становник Новог Београда. Савски кеј се једноставно поштује. Свако ко је овде одрастао, правио прве кораке, шетао са првим симпатијама и испраћао ноћи на сплавовима, када осети потребу за миром и тишином долази баш овде. Тешко је описати зашто али блоковски кеј за новобеоградско становиштво није лепо уређена природна зона већ права институција.

Релативно слично мишљење имају Земунке и Земунци о свом Земунском кеју. Не признају да је мало изгубио на популарности већ се поносе што је поново више њихов него што је био некада. Друштво у сређивању мисли и килаже прави Дунав и, с обзиром на деценије дружења, одличан је друг. Увек је ту и увек спремно чека нову партију дружења.