Ада Циганлија

Ада Циганлија је издужено речно острво настало на четвртом километру реке Саве од Ушћа у реку Дунав. Назив Циганлија би могао представљати топоним келтских речи "синга" и "лиа", које значе острво и подводно земљиште. Назив је дочаравао променљивост водостаја Саве. При ниском то је била Синга, при високом Лиа. "Сингалија" се временом претворило у "Циганлија". Кнез Милош Обреновић је 1821. године острво прогласио за државно и народно добро, а тако је и данас. Укупна површина Аде Циганлије, са Адом Међицом, износи 800 хектара.

Обрасла густом листопадном шумом, прошарана пропланцима и ливадама, Ада Циганлија је највеће, најлепше и најпосећеније излетиште, купалиште и одмаралиште у Београду. Ову изузетно популарна београдска атракција током лета угости преко 1,000,000 посетилаца. Због своје популарности и садржаја, често се назива београдским морем.

Ада обилује животињским светом, најбројније су заједнице угрожених малих вранаца, дивљих патака и галебова, као и фазана и препелица. Такође, једно је од ретких места у граду где још увек у природи можете видети срну или зеца. За риболовце, ту је и језеро Ада Сафари.

Плажа око Савског језера је у целости уређена и опремљена инфраструктурним објектима, па је једна од највећих и најлепших плажа на вештачким језерима у Европи. Језеро је идеално за пливање, веслање, вожњу кајака, ватерполо, скокове у воду, једрење на дасци и друге спортове. Изграђено је преко 50 различитих спортских терена на отвореном, међу којима је и терен за голф као и жичара за скијање на води. За љубитеље ектремних спортова, на располагању је банџи џамп, вештачка стена и "paintball".

Ада Циганлија је културно-забавни центар Београда, посебно у летњем периоду. Организују се бројне манифестације у којима учествују најпознатији књижевници, драмски и естрадни уметници, културно-уметничка друштва, хорови, оркестри.

Угоститељску понуду Аде чини више десетина ресторана у рустик стилу, сплавова-ресторана и кућица на води, који својим садржајем чувају и негују боемску традицију Београда. Београдски клупски и ноћни живот обогаћен је отварањем барова који су популарни током целе године.

На прилазу језеру се налази колекција камених скулптура која привлачи доста пажње код туриста. Формација се зове "Камени град" и дело је вајара Ратка Вулановића. Један од заштитних знакова Савског језера је водоскок, сличан најпознатијем водоскоку у Женеви. Ноћу је осветљен и такође представља једну од атракција "београдског мора".