Ada Ciganlija

Ada Ciganlija je izduženo rečno ostrvo nastalo na četvrtom kilometru reke Save od Ušća u reku Dunav. Naziv Ciganlija bi mogao predstavljati toponim keltskih reči "singa" i "lia", koje znače ostrvo i podvodno zemljište. Naziv je dočaravao promenljivost vodostaja Save. Pri niskom to je bila Singa, pri visokom Lia. "Singalija" se vremenom pretvorilo u "Ciganlija". Knez Miloš Obrenović je 1821. godine ostrvo proglasio za državno i narodno dobro, a tako je i danas. Ukupna površina Ade Ciganlije, sa Adom Međicom, iznosi 800 hektara.

Obrasla gustom listopadnom šumom, prošarana proplancima i livadama, Ada Ciganlija je najveće, najlepše i najposećenije izletište, kupalište i odmaralište u Beogradu. Ovu izuzetno popularna beogradska atrakcija tokom leta ugosti preko 1,000,000 posetilaca. Zbog svoje popularnosti i sadržaja, često se naziva beogradskim morem.

Ada obiluje životinjskim svetom, najbrojnije su zajednice ugroženih malih vranaca, divljih pataka i galebova, kao i fazana i prepelica. Takođe, jedno je od retkih mesta u gradu gde još uvek u prirodi možete videti srnu ili zeca. Za ribolovce, tu je i jezero Ada Safari.

Plaža oko Savskog jezera je u celosti uređena i opremljena infrastrukturnim objektima, pa je jedna od najvećih i najlepših plaža na veštačkim jezerima u Evropi. Jezero je idealno za plivanje, veslanje, vožnju kajaka, vaterpolo, skokove u vodu, jedrenje na dasci i druge sportove. Izgrađeno je preko 50 različitih sportskih terena na otvorenom, među kojima je i teren za golf kao i žičara za skijanje na vodi. Za ljubitelje ektremnih sportova, na raspolaganju je bandži džamp, veštačka stena i "paintball".

Ada Ciganlija je kulturno-zabavni centar Beograda, posebno u letnjem periodu. Organizuju se brojne manifestacije u kojima učestvuju najpoznatiji književnici, dramski i estradni umetnici, kulturno-umetnička društva, horovi, orkestri.

Ugostiteljsku ponudu Ade čini više desetina restorana u rustik stilu, splavova-restorana i kućica na vodi, koji svojim sadržajem čuvaju i neguju boemsku tradiciju Beograda. Beogradski klupski i noćni život obogaćen je otvaranjem barova koji su popularni tokom cele godine.

Na prilazu jezeru se nalazi kolekcija kamenih skulptura koja privlači dosta pažnje kod turista. Formacija se zove "Kameni grad" i delo je vajara Ratka Vulanovića. Jedan od zaštitnih znakova Savskog jezera je vodoskok, sličan najpoznatijem vodoskoku u Ženevi. Noću je osvetljen i takođe predstavlja jednu od atrakcija "beogradskog mora".