Земунски кеј

cover image

Земунски кеј се налази на десној обали Дунава. Шеталиште које носи званични назив "Кеј Ослобођења" почиње испод брда и насеља Гардош и досеже до општине Нови Београд. На истоку се граничи са насељима Доњи Град и Ретензија, док се на југу граничи са Ушћем и Новим Београдом.

У највећем делу, шеталиште се протеже паралелно са улицом "Кеј Ослобођења". У близини почетка кеја налази се једна од већих аутобуских окретница градског и приградског превоза. Стаза се наставља око Ушћа и чини једну велику пешачку зону ка Старом сајмишту и Савском насипу, дуж леве обале Саве.

Земунски кеј је главно подручје за бројне пловне објекте. Како обала, а самим тим и шеталиште, прате линију оближњег Великог ратног острва, ту је почетак понтонског моста који периодично повезује острво и плажу Лидо са копном.

Овај део Земуна је богат уређеним зеленим површинама, парковима, пешачким и бициклистичким стазама. Један од највећих хотела, хотел Југославија се налази баш овде. Међутим, након што је хотел претпео велика оштећења у НАТО бомбардовању, затворен је. Делимично је отворен 2007. године као највећи казино у Београду.

Обала испред хотела је локација многих ресторана и клубова на води, а то је управо кључна тачка богатог ноћног живота у Земуну.