Срећан рођендан, Никола Тесла

Револуционар, научник без конкуренције, испред свог доба, вероватно и испред садашњег тренутка. Заслужио читав свет, а на дан његовог рођендана се сви поклањамо великану

Среда 10. јул 2024.

cover image

Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. године у Смиљану. Преминуо 7. јануара 1943. године у Њујорку. Научник иноватор, са стваралаштвом фокусираним на електротехнику и радиотехнику. Изуми Николе Тесле који су променили планету су окретно магнетско поље, систем наизменичних струја, главна улога у изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима, Теслин трансформатор, радови у области ретгентских зрака, асихрони мотор, сихрони мотор...

Једини Србин по коме је названа међународна јединица мере, за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља - тесла. Носилац више од 700 патената у области електротехнике регистрованих у 25 земаља.

Музеј Николе Тесле у Београду

Једини музеј у целом свету у коме се налази оригинална и лична заоставштина Николе Тесле. У колекцији непроцењивих експоната се налази више од 160.000 примерака оригиналне документације, две хиљаде књига и часописа, преко хиљаду историјско-техничких експоната, преко 1.500 фотографија и стаклених фото-плоча као и преко хиљаду планова и цртежа.

Музеј Николе Тесле на Врачару је отворен 20. октобра 1955. Од тада, до сада, није престао да фасцинира публику из града, земље, региона, света. Квалитетно вођене туре сваком посетиоцу приближавају величанствену причу о уникатном научнику. Осим радова и достигнућа, доласком на ову адресу добијате могућност да чујете и приче о његовом приватном животу. Колико је био фасциниран бројем три, да је избегавао разговоре за женама које носе бисере, наклоност према голубици и још много тога. Сазнаћете и зашто није освојио Нобелову награду али и колико је неправедно отишао са овог света, усамљен и сиромашан.

Дани Николе Тесле 2024

Од 27. јуна до 15. јула Теслина научна фондација из Филаделфије са ћерком организацијом, поводом двадесет година рада организују манифестацију "Дани Николе Тесле 2024 - 20 година очувања Теслиног наслеђа". Овогодишњи програм се реализује на простору од Грачанице, Београда и Новог Сада.

Комплетан програм се одвија под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, а поједине активности су реализоване у сарадњи са Матицом српском из Новог Сада, Задужбином Илије Коларца и Удружењем новинара Србије из Београда.

На дан Теслиног рођендана, у среду, 10. јула од 10:00 до 14:00, у Прес центру удружења новинара Србије ће се дискутовати на тему злоупотребе Теслиног имена, пројекта Теслиног народа и Никола Тесла клубова.

У оквиру пратећег програма до 15. јула, у Галерији Никола Радошевић се одржава изложба на којој ће бити постављене слике, скулптуре и фотографије инспирисане Николом Теслом. Аутори експоната долазе из Америке, Русије, са Кубе, из Израела, Србије и земаља из окружења.

Завршетак овогодишње манифестације ће обележити донаторско вече у хотелу Палас десете јулске вечери када ће се организатори захвалити свима који деценијама омогућавају да прича о Николи Тесли буде доступна свима.

Изложба Најзначајнији тренуци у животу Николе Тесле у Земуну

Уметничка галерија Чубрило на Гардошу 10. јула од 20:00 постаје зона Земуна у којој ће бити обележен Теслин датум рођења. Ова градска општина већ дванаест година обележава рођендан Николе Тесле кроз посебну манифестацију.

Владимир Јеленковић и Зоран Јовановић Јус су припремили изложбу фотографија на којима су приказани есенцијални моменти из Теслиног живота: први посао у Њујорку, открића, први патент, предавања, путовања и једина посета Србији, признања и друго. Прошетајте до Миленијумске куле и присуствујте обележавању 168. рођендана човека чији ће боравак на земљи заувек бити важна тема.

Фото: https://unsplash.com/https://unsplash.com/