Srećan rođendan, Nikola Tesla

Revolucionar, naučnik bez konkurencije, ispred svog doba, verovatno i ispred sadašnjeg trenutka. Zaslužio čitav svet, a na dan njegovog rođendana se svi poklanjamo velikanu

Sreda 10. jul 2024.

cover image

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu. Preminuo 7. januara 1943. godine u Njujorku. Naučnik inovator, sa stvaralaštvom fokusiranim na elektrotehniku i radiotehniku. Izumi Nikole Tesle koji su promenili planetu su okretno magnetsko polje, sistem naizmeničnih struja, glavna uloga u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima, Teslin transformator, radovi u oblasti retgentskih zraka, asihroni motor, sihroni motor...

Jedini Srbin po kome je nazvana međunarodna jedinica mere, za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja - tesla. Nosilac više od 700 patenata u oblasti elektrotehnike registrovanih u 25 zemalja.

Muzej Nikole Tesle u Beogradu

Jedini muzej u celom svetu u kome se nalazi originalna i lična zaostavština Nikole Tesle. U kolekciji neprocenjivih eksponata se nalazi više od 160.000 primeraka originalne dokumentacije, dve hiljade knjiga i časopisa, preko hiljadu istorijsko-tehničkih eksponata, preko 1.500 fotografija i staklenih foto-ploča kao i preko hiljadu planova i crteža.

Muzej Nikole Tesle na Vračaru je otvoren 20. oktobra 1955. Od tada, do sada, nije prestao da fascinira publiku iz grada, zemlje, regiona, sveta. Kvalitetno vođene ture svakom posetiocu približavaju veličanstvenu priču o unikatnom naučniku. Osim radova i dostignuća, dolaskom na ovu adresu dobijate mogućnost da čujete i priče o njegovom privatnom životu. Koliko je bio fasciniran brojem tri, da je izbegavao razgovore za ženama koje nose bisere, naklonost prema golubici i još mnogo toga. Saznaćete i zašto nije osvojio Nobelovu nagradu ali i koliko je nepravedno otišao sa ovog sveta, usamljen i siromašan.

Dani Nikole Tesle 2024

Od 27. juna do 15. jula Teslina naučna fondacija iz Filadelfije sa ćerkom organizacijom, povodom dvadeset godina rada organizuju manifestaciju "Dani Nikole Tesle 2024 - 20 godina očuvanja Teslinog nasleđa". Ovogodišnji program se realizuje na prostoru od Gračanice, Beograda i Novog Sada.

Kompletan program se odvija pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a pojedine aktivnosti su realizovane u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, Zadužbinom Ilije Kolarca i Udruženjem novinara Srbije iz Beograda.

Na dan Teslinog rođendana, u sredu, 10. jula od 10:00 do 14:00, u Pres centru udruženja novinara Srbije će se diskutovati na temu zloupotrebe Teslinog imena, projekta Teslinog naroda i Nikola Tesla klubova.

U okviru pratećeg programa do 15. jula, u Galeriji Nikola Radošević se održava izložba na kojoj će biti postavljene slike, skulpture i fotografije inspirisane Nikolom Teslom. Autori eksponata dolaze iz Amerike, Rusije, sa Kube, iz Izraela, Srbije i zemalja iz okruženja.

Završetak ovogodišnje manifestacije će obeležiti donatorsko veče u hotelu Palas desete julske večeri kada će se organizatori zahvaliti svima koji decenijama omogućavaju da priča o Nikoli Tesli bude dostupna svima.

Izložba Najznačajniji trenuci u životu Nikole Tesle u Zemunu

Umetnička galerija Čubrilo na Gardošu 10. jula od 20:00 postaje zona Zemuna u kojoj će biti obeležen Teslin datum rođenja. Ova gradska opština već dvanaest godina obeležava rođendan Nikole Tesle kroz posebnu manifestaciju.

Vladimir Jelenković i Zoran Jovanović Jus su pripremili izložbu fotografija na kojima su prikazani esencijalni momenti iz Teslinog života: prvi posao u Njujorku, otkrića, prvi patent, predavanja, putovanja i jedina poseta Srbiji, priznanja i drugo. Prošetajte do Milenijumske kule i prisustvujte obeležavanju 168. rođendana čoveka čiji će boravak na zemlji zauvek biti važna tema.

Foto: https://unsplash.com/https://unsplash.com/