cover image

Zemunski kej se nalazi na desnoj obali Dunava. Šetalište koje nosi zvanični naziv "Kej Oslobođenja" počinje ispod brda i naselja Gardoš i doseže do opštine Novi Beograd. Na istoku se graniči sa naseljima Donji Grad i Retenzija, dok se na jugu graniči sa Ušćem i Novim Beogradom.

U najvećem delu, šetalište se proteže paralelno sa ulicom "Kej Oslobođenja". U blizini početka keja nalazi se jedna od većih autobuskih okretnica gradskog i prigradskog prevoza. Staza se nastavlja oko Ušća i čini jednu veliku pešačku zonu ka Starom sajmištu i Savskom nasipu, duž leve obale Save.

Zemunski kej je glavno područje za brojne plovne objekte. Kako obala, a samim tim i šetalište, prate liniju obližnjeg Velikog ratnog ostrva, tu je početak pontonskog mosta koji periodično povezuje ostrvo i plažu Lido sa kopnom.

Ovaj deo Zemuna je bogat uređenim zelenim površinama, parkovima, pešačkim i biciklističkim stazama. Jedan od najvećih hotela, hotel Jugoslavija se nalazi baš ovde. Međutim, nakon što je hotel pretpeo velika oštećenja u NATO bombardovanju, zatvoren je. Delimično je otvoren 2007. godine kao najveći kazino u Beogradu.

Obala ispred hotela je lokacija mnogih restorana i klubova na vodi, a to je upravo ključna tačka bogatog noćnog života u Zemunu.