Beogradske priče: blok 45 I deo

Najudaljeniji od centra grada ali mu ni najmanje ne smeta. On je sam sebi centar sveta

Ponedeljak 15. apr 2019.

cover image

Grad u gradu. Naselje Sunca. Beogradski geto. Ima još ko zna koliko nadimaka ali mu ime najbolje pristaje. Za blok 45 je čuo svako. Beton na betonu sa mnogo betona oko sebe može da razume i voli samo onaj ko se ovde nastanio i pre nego što je postao svestan sebe. Ostali, dajte sebi šansu da otkrijete novobeogradski stil života.

U odnosu na druge blokove, u njemu živi najviše ljudi. Očekivano jer su blok 70 i on najveći blokovi na Novom Beogradu. Gledano iz pravca glavnog dela grada, potrebno je neko vreme da se stigne u ovu zonu. Daleko manje nego što je potrebno za napuštanje lokacije bloka 45.

Soliteri su glavna asocijacija. Sledi ih Savski kej. Biciklističke staze, brojni drvoredi, klupe na svakom koraku, misterija brojeva zgrada, tradicionalni novogodišnji vatromet, fudbalski i košarkaški memorijalni turniri, šarmantne niske zgrade uz Savu, igrališta za decu su prepoznatljivi simboli bloka.

Devedesetih je važio za opasan kraj koji kontrolišu kriminalne grupe i navijači. Bilo je i takvih epoha ali su deo istorije. Blok 45 ima svoju policijsku stanicu i šanse da doživite neprijatno iskustvo su minimalne. Imajte u vidu da ovde ponosno stoji 45 solitera kojima društvo prave 23 dvospratnice i četvorospratnice, a koje su dom velikom broju ljudi. Među 18.000 stanovnika je najviše onih koji su od rođenja nastanjeni i nemaju nameru da narušavaju imidž svog kraja.

U bloku vreme najbrže prolazi na klupicama. Lokalna bleja nikada ne može da dosadi jer tema uvek ima na pretek. Umesto izlaska u pravi noćni život, mladi ljudi se često okupljaju u svom kraju, gde uz muziku i alkohol provode noći. Leti je gotovo nemoguće pronaći slobodnu klupicu. Najtraženije su one maksimalno zavučene.


Stav da je ovde apsolutni mir jer se 45. blok nalazi na kraju grada je pogrešan. Zbog blizine aerodroma, non-stop se čuju avioni, spremni za poletanje i sletanje. Okretnica tramvaja i autobusa svira u svom ritmu. Savom neretko krstare teretnjaci sa nimalo prijatnim sirenama. Ipak, sve je ovo u drugom planu jer blok ima mnogo više prednosti nego mana.


POVEZANO