Београдске приче: блок 45 I део

Најудаљенији од центра града али му ни најмање не смета. Он је сам себи центар света

Понедељак 15. апр 2019.

cover image

Град у граду. Насеље Сунца. Београдски гето. Има још ко зна колико надимака али му име најбоље пристаје. За блок 45 је чуо свако. Бетон на бетону са много бетона око себе може да разуме и воли само онај ко се овде настанио и пре него што је постао свестан себе. Остали, дајте себи шансу да откријете новобеоградски стил живота.

У односу на друге блокове, у њему живи највише људи. Очекивано јер су блок 70 и он највећи блокови на Новом Београду. Гледано из правца главног дела града, потребно је неко време да се стигне у ову зону. Далеко мање него што је потребно за напуштање локације блока 45.

Солитери су главна асоцијација. Следи их Савски кеј. Бициклистичке стазе, бројни дрвореди, клупе на сваком кораку, мистерија бројева зграда, традиционални новогодишњи ватромет, фудбалски и кошаркашки меморијални турнири, шармантне ниске зграде уз Саву, игралишта за децу су препознатљиви симболи блока.

Деведесетих је важио за опасан крај који контролишу криминалне групе и навијачи. Било је и таквих епоха али су део историје. Блок 45 има своју полицијску станицу и шансе да доживите непријатно искуство су минималне. Имајте у виду да овде поносно стоји 45 солитера којима друштво праве 23 двоспратнице и четвороспратнице, а које су дом великом броју људи. Међу 18.000 становника је највише оних који су од рођења настањени и немају намеру да нарушавају имиџ свог краја.

У блоку време најбрже пролази на клупицама. Локална блеја никада не може да досади јер тема увек има на претек. Уместо изласка у прави ноћни живот, млади људи се често окупљају у свом крају, где уз музику и алкохол проводе ноћи. Лети је готово немогуће пронаћи слободну клупицу. Најтраженије су оне максимално завучене.


Став да је овде апсолутни мир јер се 45. блок налази на крају града је погрешан. Због близине аеродрома, нон-стоп се чују авиони, спремни за полетање и слетање. Окретница трамваја и аутобуса свира у свом ритму. Савом неретко крстаре теретњаци са нимало пријатним сиренама. Ипак, све је ово у другом плану јер блок има много више предности него мана.


ПОВЕЗАНО