Београдске приче: блок 45 II део

Широким улицама се брзо стиже било где. Још брже враћа право у загрљај Савском кеју и легендарним солитерима

Понедељак 27. мај 2019.

cover image

Од спаваоне до градске оазе. Некада је у овај део града долазио само онај ко је морао јер, или је продао стан у центру или му је предузеће омогућило куповину сопствена четири зида. Читав блок 45 је у давним временима имао једну једину конекцију са другом страном реке - аутобус 16. Прву већу популарност је стекао као место где окрећу трамваји 7, 9 и 11. Одавно не служи само одмору.

Изградња првих солитера је почела 1969. Цео блок се у потпуности изградио до 1973. Архитекте Чанак, Шекерински, Алексић и Поповић су "главни кривци" за изглед блока. Савски кеј је одувек био највећа атракција. Ту су се снимали филмови и серије. Учили први кораци. Откривао се свет одраслих и право јачег. Дуж целог кеја се простире галерија графита на отвореном. Не постоји зграда која нема уметнички печат. Чисто да се зна, неки од првих графита у Београду су настали управо у блоку 45.


Преко пута графита, једнаком густином су насељени барови и ресторани на Савском кеју. Савим лежерна атмосфера и незабораван поглед су оно што краси већину сплавова на овом потезу. Већина угоститељских објеката на води оставља утисак породичног бизниса у коме је опуштање императив. Уколико нисте за овај тип уживања, пронађите модерне сплавове због којих блокови никоме нису далеко. У случају да још увек не знате зашто, одмах проверите.

Једна од највећих основних школа у Београду, "Бранко Радичевић" се налази у блоку 45. Шеталиште Лазаро Карденаса се простире средином блока и прави је рај за породице са децом јер нема саобраћаја. Док шетате, видећете симболе блока - испред школе се налази Ђачка чесма из 1983. године, а испред Месне заједнице "Сава" је 1976. постављена скулптура "Петлић". С обзиром да већ дуго нема кресту, многи су петлића прекрстили у врапца.

Да би се створио блок, било је неопходно исушити мочвару. Све до градње, овде је био типичан речни рукавац, богато насељен животињама. И данас се често чује критика на рачун историје. Па шта? И Дубаи је не тако давно био обична пешчана зона.

Познате личности које су живеле у блоку 45 су спортисти Предраг Даниловић и Радмило Арменулић, фотограф Томислав Петернек, аутомобилиста и филмски статиста Бранимир Перић Џо (у центру блока је његова пекара-посластичарница), новинар Ђоко Вјештица, бројни певачи и певачице. Некадашњи председник, Слободан Милошевић, док је радио као службеник "Беобанке" је са супругом Мирјаном Марковић живео у блоку. Актуелни председник Србије, Александар Вучић је такође овде живео и ишао у школу. Радован Караџић се на крају блока вешто скривао док није ухапшен и транспортован у међународни суд у Хагу.


ПОВЕЗАНО