Дешавања која су обележила 2017. годину

Тренуци за памћење

Четвртак 28. дец 2017.

cover image

Година на измаку је била веома занимљива. Када се погледа уназад, чини се да је сваког дана у Београду било организовано нешто што се мора посетити. Много лепих и још лепших дешавања је обележило 2017. годину. Креће кратка ретроспектива.

Музеј савремене уметности је поново отворен. Десет година је трајало реновирање, а велико отварање је уприличено 20. октобра, на важну годишњицу музеја. Изложба "Секвенце. Уметност Југославије и Србије из збирки Музеја савремене уметности" је привукла велико интересовање. Близу 40.000 посетилаца је током првих седам дана рада посетило музеј. Свако ко каже да Београд није престоница културе - није информисан.


UNESCO је уврстио српско коло у светску листу "Нематеријалне културне баштине човечанства". На редовном заседању 7. децембра је донета одлука да се традиционална национална игра упише међу остале важне носиоце аутентичних вредности. Како је UNESCO дефинисао, "Српско коло је колективни плес који изводе плесачи који међусобно формирају ланац и обично се крећу по кружној линији држећи се за руке. Изводи се уз пратњу музике на приватним и јавним окупљањима и укључује чланове локалне заједнице". 

Стинг је 17. септембра свирао пред 15.000 људи. Исте вечери се репрезентација Србије борила у финалу Европског првенства у кошарци. Освојили смо друго место и славили храбру игру, а популарни Британац је освојио фанове са "Englishman in New York", "Message in the Bottle", "Shape of My Heart" и другим легендарним песмама.

Nick Cave & The Bad Seeds су крајем октобра приредили спектакл у Београду. Скоро до последњег места испуњена "Штарк арена" је све време певала са планетарно признатим музичарима. Љубитељи стихова из "Weeping song", "Into my arms" и "Push the Sky Away" ће сигурно још дуго памтити 28. октобар. Више од два сата Ник је заједно са бендом доказао због чега је популаран широм света.


Фудбалски клубови Црвена звезда и Партизан су прошли квалификације за велико такмичење "Лига Европе". Велики успех и честитке за оба клуба. Жељно ишчекивано "пролеће у Европи" се коначно остварило. После дуже времена, Београд ће угостити велике клубове. Очекујемо спортску атмосферу и фантастично навијање. 

Музичка фонтана на Славији је пуштена у рад почетком јуна. Коначно, српска престоница има градске атракције као водеће европске метрополе. Не морате више да путујете у Барселону и уживате у призору велике фонтане која у ритму музике мења боје. Трг Славија је много ближи.