Ноћни живот у Београду

Практичне информације које морате да знате у вези са београдским проводом

Понедељак 10. дец 2018.

cover image

Надалеко познат провод у престоници Србије није једноставан за упознавање. Много опција за лудовање у ситне сате лако збуњује. Ако сте први пут у ноћном проводу у Београду, обавезно прочитајте овај текст. Уколико сте већ доживели београдски вајб, проверите да ли сте упознати са свим детаљима. Брзо читајте и још брже се спремајте за одличан ноћни живот.

1. Када се долази у Београд због провода?

Увек. Клупска сезона траје целе године. Током зиме, журке су у клубовима, док је лето резервисано за сплавове и друга места под отвореним небом.

2. Где изаћи?

Места за провод су клубови, кафане, сплавови и барови са музиком. Распоред журки до детаља отрива где, а клупске вести какав је провод сваке вечери. Кафански календар решава мистерију где се крије сјајна народна забава.

3. Која музика се слуша?

У клубовима се слуша искључиво електронска музика. Ди-џејеви најчешће пуштају хаус, техно и r'n'b. Тренс журке се често организују али су ретко на стандардном програму. У кафанама се уживо свира народна музика. Pre-party барови имају различит програм, од поп и рок живих свирки до ди-џеј вечери.

4. Да ли је безбедно у Београду?

Апсолутно. Стопа криминала је минимална. Слободно се крећите, без икаквог страха да ће вам се нешто догодити. Готово сваки клуб и кафана имају обезбеђење. Сигурни сте у сваком тренутку.


5. Колико кошта излазак?

Далеко мање него у другим европским градовима. Цене пића варирају од места до места. У зависности шта подразумевате под излазак, биће вам потребан већи или мањи буџет. Обавезно се информишите се пре него што кренете у провод.

6. Такси превоз

Највећа мана града су "дивљи" таксисти. Регистрована такси удружења се препознају по две табле на крову аутомобила, а на крају регистарских ознака увек имају слова TX. Са овако обележеним возилима немате бриге.

7. Да ли се наплаћује улаз у клубове?

За стандардне журке улаз се углавном не наплаћује. Куповина карата је обавезна када гостују велика имена са светске сцене и када се организују велике журке. На местима где је улазница неопходна, цене су минималне и крећу се од сто до пар стотина динара.

8. Да ли су потребне резервације и колико коштају?

На већини места нису потребне и бесплатне су али је пожељно да резервишете место унапред због гужве. Ако желите централни сто или сепаре, ни тада не плаћате али је обавезна одређена потрошња пића.

9. Да ли је обавезан dress code?

Генерално не мада је сигурније да се средите. Нећете ући ни у један клуб у тренерци и спортским патикама. Опуштена елеганција је сасвим довољна.

10. Да ли су дозвољене дроге?

У Београду, конзумација дрога је у потпуности забрањена. Не падајте на приче да је дрога легална јер није. Ноћу по граду има полиције и у цивилу и у униформама. Не ризикујте одличан провод због недозвољених супстанци.