Noćni život u Beogradu

Praktične informacije koje morate da znate u vezi sa beogradskim provodom

Ponedeljak 10. dec 2018.

cover image

Nadaleko poznat provod u prestonici Srbije nije jednostavan za upoznavanje. Mnogo opcija za ludovanje u sitne sate lako zbunjuje. Ako ste prvi put u noćnom provodu u Beogradu, obavezno pročitajte ovaj tekst. Ukoliko ste već doživeli beogradski vajb, proverite da li ste upoznati sa svim detaljima. Brzo čitajte i još brže se spremajte za odličan noćni život.

1. Kada se dolazi u Beograd zbog provoda?

Uvek. Klupska sezona traje cele godine. Tokom zime, žurke su u klubovima, dok je leto rezervisano za splavove i druga mesta pod otvorenim nebom.

2. Gde izaći?

Mesta za provod su klubovi, kafane, splavovi i barovi sa muzikom. Raspored žurki do detalja otriva gde, a klupske vesti kakav je provod svake večeri. Kafanski kalendar rešava misteriju gde se krije sjajna narodna zabava.

3. Koja muzika se sluša?

U klubovima se sluša isključivo elektronska muzika. Di-džejevi najčešće puštaju haus, tehno i r'n'b. Trens žurke se često organizuju ali su retko na standardnom programu. U kafanama se uživo svira narodna muzika. Pre-party barovi imaju različit program, od pop i rok živih svirki do di-džej večeri.

4. Da li je bezbedno u Beogradu?

Apsolutno. Stopa kriminala je minimalna. Slobodno se krećite, bez ikakvog straha da će vam se nešto dogoditi. Gotovo svaki klub i kafana imaju obezbeđenje. Sigurni ste u svakom trenutku.


5. Koliko košta izlazak?

Daleko manje nego u drugim evropskim gradovima. Cene pića variraju od mesta do mesta. U zavisnosti šta podrazumevate pod izlazak, biće vam potreban veći ili manji budžet. Obavezno se informišite se pre nego što krenete u provod.

6. Taksi prevoz

Najveća mana grada su "divlji" taksisti. Registrovana taksi udruženja se prepoznaju po dve table na krovu automobila, a na kraju registarskih oznaka uvek imaju slova TX. Sa ovako obeleženim vozilima nemate brige.

7. Da li se naplaćuje ulaz u klubove?

Za standardne žurke ulaz se uglavnom ne naplaćuje. Kupovina karata je obavezna kada gostuju velika imena sa svetske scene i kada se organizuju velike žurke. Na mestima gde je ulaznica neophodna, cene su minimalne i kreću se od sto do par stotina dinara.

8. Da li su potrebne rezervacije i koliko koštaju?

Na većini mesta nisu potrebne i besplatne su ali je poželjno da rezervišete mesto unapred zbog gužve. Ako želite centralni sto ili separe, ni tada ne plaćate ali je obavezna određena potrošnja pića.

9. Da li je obavezan dress code?

Generalno ne mada je sigurnije da se sredite. Nećete ući ni u jedan klub u trenerci i sportskim patikama. Opuštena elegancija je sasvim dovoljna.

10. Da li su dozvoljene droge?

U Beogradu, konzumacija droga je u potpunosti zabranjena. Ne padajte na priče da je droga legalna jer nije. Noću po gradu ima policije i u civilu i u uniformama. Ne rizikujte odličan provod zbog nedozvoljenih supstanci.