48 sati u Beogradu

Bez odlaganja, pređite na ti sa glavnim gradom Srbije

Ponedeljak 18. feb 2019.

cover image

Već znate šta raditi i šta videti za 24 sata u Beogradu. Kada imate dva dana na raspolaganju, ponovo nije dovoljno ali jeste daleko bolja opcija od jednodnevnog boravka. Odmorite se i požurite u veliki obilazak grada.

Zaljubljenici u prirodu, za vas imamo poseban plan. Svi vi ali i svi koji to niste, prvo mesto koje bi trebalo detaljno da upoznate je Kalemegdan. Zašto baš svako mora da obiđe ovaj deo? Zato što se ovde prepliću daleka istorija, perfektno uređena priroda i nestvaran pogled na grad. I još mnogo toga kriju zidine Beogradske tvrđave. Nećemo sve da otkrivamo. Upoznajte i doživite na svoj način najposećeniju zonu na otvorenom u celom gradu.

U neposrednoj blizini centra se nalazi još jedan dragulj prirode. Ada Ciganlija je beogradsko more, omiljena gradska destinacija za rekreaciju i opuštanje uz jezero. Možete da uživate u pogledu iz nekog od brojnih barova i restorana na Adi ili da detaljno istražite magiju atraktivne oaze.

Istraživači istorije će imati težak zadatak jer muzeja u Beogradu ima na pretek. Najposećeniji je Muzej Nikole Tesle na Vračaru. Sledeći po popularnosti je Muzej istorije Jugoslavije na Dedinju. I dalje prisutan uticaj komunizma potiče upravo od Tita, a sve vezano za njega se nalazi u ovom muzeju.


Beograd je poznat i po rekama koje se ovde spajaju - Sava i Dunav. Ukoliko vas je stari deo grada osvojio, spustite se do najnovije četvrti pod nazivom Beograd na vodi ili do Beton hale gde se nalaze poznati ugostiteljski objekti i još poznatiji - fascinatan prizor. Dok se odmarate od šetnje uz hranu i piće, ne gledajte u svoj telefon već u reke i spoj novog i starog dela grada.

Ipak, bilo bi odlično da jedan deo vremena rezervišete i za Beograd sa druge strane. Novi Beograd je nekada bio nezanimljiva regija, karakteristična po soliterima. Poslednjih decenija je najurbanija opština sa raznovrsnim sadržajima. Poslovni centar, moderan kraj, široki bulevari, mnogo više prostora nego u centru, tržni centri, parkovi, Savski kej i Ušće. Baš kod ušća dveju reka se nalazi nedavno renoviran park za različite aktivnosti. Na istom mestu je i Muzej savremene umetnosti.

Neka sasvim poseban finiš neponovljive avanture ovaj put bude u Zemunu, tačnije na Zemunskom keju. Tik uz Dunav su locirani brojni restorani sa dugom tradicijom postojanja. Odavde ćete imati pogled na stari deo grada i Veliko ratno ostrvo. I uživo susret sa šarmom starih vremena. Ukoliko vam sve gore navedeno ne potroši vreme koje imate na raspolaganju, produžite do Milenijumske kule. Nećete pogrešiti.