48 сати у Београду

Без одлагања, пређите на ти са главним градом Србије

Понедељак 18. феб 2019.

cover image

Већ знате шта радити и шта видети за 24 сата у Београду. Када имате два дана на располагању, поново није довољно али јесте далеко боља опција од једнодневног боравка. Одморите се и пожурите у велики обилазак града.

Заљубљеници у природу, за вас имамо посебан план. Сви ви али и сви који то нисте, прво место које би требало детаљно да упознате је Калемегдан. Зашто баш свако мора да обиђе овај део? Зато што се овде преплићу далека историја, перфектно уређена природа и нестваран поглед на град. И још много тога крију зидине Београдске тврђаве. Нећемо све да откривамо. Упознајте и доживите на свој начин најпосећенију зону на отвореном у целом граду.

У непосредној близини центра се налази још један драгуљ природе. Ада Циганлија је београдско море, омиљена градска дестинација за рекреацију и опуштање уз језеро. Можете да уживате у погледу из неког од бројних барова и ресторана на Ади или да детаљно истражите магију атрактивне оазе.

Истраживачи историје ће имати тежак задатак јер музеја у Београду има на претек. Најпосећенији је Музеј Николе Тесле на Врачару. Следећи по популарности је Музеј историје Југославије на Дедињу. И даље присутан утицај комунизма потиче управо од Тита, а све везано за њега се налази у овом музеју.


Београд је познат и по рекама које се овде спајају - Сава и Дунав. Уколико вас је стари део града освојио, спустите се до најновије четврти под називом Београд на води или до Бетон хале где се налазе познати угоститељски објекти и још познатији - фасцинатан призор. Док се одмарате од шетње уз храну и пиће, не гледајте у свој телефон већ у реке и спој новог и старог дела града.

Ипак, било би одлично да један део времена резервишете и за Београд са друге стране. Нови Београд је некада био незанимљива регија, карактеристична по солитерима. Последњих деценија је најурбанија општина са разноврсним садржајима. Пословни центар, модеран крај, широки булевари, много више простора него у центру, тржни центри, паркови, Савски кеј и Ушће. Баш код ушћа двеју река се налази недавно реновиран парк за различите активности. На истом месту је и Музеј савремене уметности.

Нека сасвим посебан финиш непоновљиве авантуре овај пут буде у Земуну, тачније на Земунском кеју. Тик уз Дунав су лоцирани бројни ресторани са дугом традицијом постојања. Одавде ћете имати поглед на стари део града и Велико ратно острво. И уживо сусрет са шармом старих времена. Уколико вам све горе наведено не потроши време које имате на располагању, продужите до Миленијумске куле. Нећете погрешити.