Нови Београд

cover image

Име Нови Београд први пут се помиње 1924. године када је Петар Кокотовић, земљорадник из Бежаније, отворио кафану "Нови Београд" у улици Тошин бунар.

У Новом Београду налази се најдужа стамбена зграда у Србији: хиљаду метара дугачка, смештена у блоку 21. У њој се налази 795 станова, има 62 улаза и у њој живи око 3.500 људи. Прва пешчана плажа у Београду никла је четрдесетих година прошлог века на делу између Бранковог и Старог моста. Плажа је добила назив "Ница" по истоименој кафани која се налазила на месту данашњег ресторана "Ушће". Након Другог светског рата, плажа је била омиљено место Београђана, имала је љуљашке, рингишпил и кабине за пресвлачење.

Нови Београд је београдска општина коју многи сматрају и градом за себе, а разлог је степен развијености. Некада се овај део града звао "велика спаваоница", а данас се сматра најразвијенијом и најмодернијом општином. Модерне високе зграде, широке улице, много паркова, дугачка бициклистичка стаза, аеродром, Савски кеј, тржни центри су неки од симбола овог дела Београда.

Нови Београд нема главну улицу за шетање као што је Кнез Михаилова улица, нема ни боемску четврт као што је Скадаралија, али дефинтивно има онај "светски шмек" као и највећи градови на свету у којима се у ваздуху осећа модеран космополитски ритам живота.