cover image

Ime Novi Beograd prvi put se pominje 1924. godine kada je Petar Kokotović, zemljoradnik iz Bežanije, otvorio kafanu "Novi Beograd" u ulici Tošin bunar.

U Novom Beogradu nalazi se najduža stambena zgrada u Srbiji: hiljadu metara dugačka, smeštena u bloku 21. U njoj se nalazi 795 stanova, ima 62 ulaza i u njoj živi oko 3.500 ljudi. Prva peščana plaža u Beogradu nikla je četrdesetih godina prošlog veka na delu između Brankovog i Starog mosta. Plaža je dobila naziv "Nica" po istoimenoj kafani koja se nalazila na mestu današnjeg restorana "Ušće". Nakon Drugog svetskog rata, plaža je bila omiljeno mesto Beograđana, imala je ljuljaške, ringišpil i kabine za presvlačenje.

Novi Beograd je beogradska opština koju mnogi smatraju i gradom za sebe, a razlog je stepen razvijenosti. Nekada se ovaj deo grada zvao "velika spavaonica", a danas se smatra najrazvijenijom i najmodernijom opštinom. Moderne visoke zgrade, široke ulice, mnogo parkova, dugačka biciklistička staza, aerodrom, Savski kej, tržni centri su neki od simbola ovog dela Beograda.

Novi Beograd nema glavnu ulicu za šetanje kao što je Knez Mihailova ulica, nema ni boemsku četvrt kao što je Skadaralija, ali defintivno ima onaj "svetski šmek" kao i najveći gradovi na svetu u kojima se u vazduhu oseća moderan kosmopolitski ritam života.