Stigao je najnoviji Michelin vodič

Michelin vodič za Beograd 2024 je zvanično objavljen. Proverite da li se na listi nalazi vaš omiljeni restoran i obavezno pročitajte koji su to restorani dobili eminentne preporuke

Četvrtak 26. dec 2024.

cover image

Eminentni Michelin vodič ističe čak 22 restorana u Beogradu u svom izboru za 2024. godinu. Ovogodišnje preporuke i dodavanje na listu je stiglo na adresu pet restorana koji debituju u vodiču kroz beogradske restorane.

Inspektori koji obilaze restorane širom sveta, u Beogradu su primetili da su kuvari i te kako talentovani, dinamični i da veliku pažnju poklanjaju kvalitetu. Ove godine, fokus je na malim bistroima sa inspirativnim jelovnikom. Domaća proizvodnja, jednostavni i ukusni recepti, zanimljiva ravnoteža između tradicionalnog srpskog i modernog kulinarstva, internacionalni karakter su impresionirali inspektore na terenu.

Restorani koji su se našli u vodiču Michelin za Beograd 2024

1. The Twenty Two

2. L'Adresse

3. Enso

4. Ebisu

5. Na Ćošku

6. Mezerestoran Dvorište

7. Klub književnika by Branko Kisić

8. Sky Lounge

9. Magellan

10. Bela Reka

11. Homa

12. Langouste

13. Pinot

14. Salon 1905

15. Iva New Balkan Cuisine

16. Istok

17. Legat 1903

18. GiG

19. The Square

20. Metropolitan

21. Gušti mora

22. Comunale Caffe e Cucina

Nije u Beogradu već u Slankamenu. I jeste novajlija u vodiču kome se veruje. Restoran Fleur de Sel, 60 kilometara udaljen od Beograda ali boravak na ovoj adresi vredi mnogo. Lociran u kompleksu vinarije Atelje vina Šapat, okružen sa 12 hektara vinove loze. Elegantan enterijer sa velikim prozorima pruža izuzetan pogled na Dunav, vinograde i prirodu.

Glavni kuvar, Nikola Stojaković, kreira tradicionalne specijalitete od lokalnih namirnica, inspirisane internacionalnom kulinarskom karijerom. Uz vinsku kartu koja broji 500 etiketa, doživećete istinsko uživanje u svakom smislu.

Michelin vodič je davnih dana nastao sa idejom da vozačima olakša putovanje uz pomoć mapa, preporuka za restorane, hotele, prodavnice i drugo. Stvaranje korisnog vodiča su osmislila braća Eduard i Andre Mišelin. Vremenom, njihov vodič je postao veoma cenjen u ugostiteljskim krugovima, a restorani koji dobiju zvezdice koje dodeljuju prilikom ocenjivanja postaju mesta koja se moraju posetiti.

Foto: PexelsPexels