Најпосећенији музеји

Топ 3 установе културе, уметности и науке изван трендова. Вечне институције, атрактивне у свако годишње доба

Субота 27. апр 2019.

cover image

Историја, када се квалитетно презентује, не може да буде досадна. Колико год да брзо корачате кроз живот и тежите новим информацијама или достигнућима, застаните на тренутак. Да бисте знали куда сте кренули, прво савладајте где је неко, много пре вас већ био. Ако желите да разумете један народ, важно је да га упознате. Не на кафи или пријатном ручку. Повратак у прошлост ће увек дати више одговора од садашњости. Било да живите у Београду или га туристички посећујете, ово су места у којима ћете уз улазницу добити многе одговоре. 

Музеј Николе Тесле на Врачару бележи највећи број посетилаца из целог света. Долазак у главни град Србије без одласка у музеј, једини на земаљској кугли који чува личне предмете и део невероватног научног материјала, једноставно се не рачуна. Никола Тесла наставља да импресионира кроз ово здање. И тако је од 1955. године када је званично отворен први технички музеј у земљи.

Чекало се пуних петнаест година на завршетак реконструкције. У јуну 2018. године, на Видовдан је било потпуно јасно - вредело је чекати. Народни музеј је колевка историје и културе Србије. Чувар преко 400.000 предмета као нико други показује какав су Срби народ, шта су проживели, кроз шта су све прошли. Експонати из праисторијског доба, археолошки, уметнички и нумизматички предмети чине редовну поставку. Уникатан храм целог Балкана константно импресионира, испирише и едукује.


Да ли је Тито био најбољи политички избор или најлошија опција је питање које и данас нема једногласан одговор. Становици бивше СФРЈ, у потрази за ретроспективом, редовно долазе у Музеј Југославије. Поготово на дан Титове смрти, 4. маја. Од првих дана у јавности па све до последњег, био је контроверзна личност. Једном приликом је изјавио да не зна шта је то маркетинг али је убеђен да је то "проклето добра ствар". Са знањем или без њега, одувек је знао како да привуче пажњу. Музеј посвећен његовој владавини је адреса са богатом колекцијом симбола комунизма. Уколико сте међу публиком која жали за прошлим временима - правац на Дедиње.