Мај у Београду 2023

И би снег у априлу. И би маратон. И Ерос Рамацоти и још толико тога. Месец пун изазова је прошлост, сада се гледа право у будућност и акције које нови месец доноси

Понедељак 01. мај 2023.

cover image

Мај и јануар су једини месеци у читавој години који почињу на најбољи могући начин - празнично и нерадно. Нека Нова година у пролећној верзији буде још боља од оне праве. У градски програм стижу толико добре вести да ће позитивна енергија бити на врхунцу. Само овог месеца можете да се венчате бесплатно. У истом периоду се одржава и фантастична манифестација у музејима. Маестрална забава зове на позната места у граду под отвореним небом. Идемо редом. Идемо одмах.

Као и сваке године, 6. маја се обележава велика слава, Ђурђевдан. Тачно на почетку првог викенда након Првог маја. Боље не може. Уколико сте домаћин или домаћица - честитке од срца. Гости се позивају да буду пристојни и гладни јер је у Србији велика увреда да држите дијету или водите рачуна о килажи на слави. Поштујте обичаје, лепо се проведите и искрено уживајте.

16. Међународни фестивал документарног филма BELDOCS се одржава од 10. до 17. маја. Програм је подељен у 14 категорија и биће приказано више од 100 филмова. Пројекти, едукације, панели, дружења и још много тога ће бити приказано и реализовано у Дому омладине, Културном центру Београд, Југословенској кинотеци, Музеју Југословенске кинотеке, Арт биоскопу Коларац, Центру за културу Влада Дивљан, галерији Графичког колектива и биоскопу Синеплекс Ушће.

Колективно венчање 2023 ће се одржати 13. маја. Почетак спектакла за парове који ће изговорити судбоносно да је на Тргу Николе Пашића. Телевизијски пренос свечаног програма се реализује на платоу испред Скупштине града. Певачи, фолклорни ансамбли, глумци и други уметници ће учинити све да вам венчање остане у најлепшем сећању.

Након церемоније колективног венчања младенци традиционално одлазе у Скадарлију на коктел и дружење са новинарима. Спонзори манифестације пријављеним младенцима обезбеђују готово све. На вама је да пронађете сродну душу и постанете део градске историје. Срећно.

Музеји за 10, национална музејска манифестација је заказана за период од 13. до 19. маја. Највећи догађај у музејима, јединствен по концепту и садржају у Србији ове године носи слоган "Музеји, одрживост и благостање". Мисија манифестације је фузија локалних заједница и свега што музеји пружају. Уз квалитетан програм, какав се очекује и ове, као и сваке претходне године, успех реализације је загарантован. Будите у току, ускоро стиже комплетан програм. Бесплатан, наравно.

Мај је месец резервисан за Београдски манифест, за Streetfood фестивал и за још много тога. Све што морате да знате, сазнаћете што пре. Пратите информације са којима Београд постаје најбољи град на свету. Детаљан план ускоро долази.