Maj u Beogradu 2023

I bi sneg u aprilu. I bi maraton. I Eros Ramacoti i još toliko toga. Mesec pun izazova je prošlost, sada se gleda pravo u budućnost i akcije koje novi mesec donosi

Ponedeljak 01. maj 2023.

cover image

Maj i januar su jedini meseci u čitavoj godini koji počinju na najbolji mogući način - praznično i neradno. Neka Nova godina u prolećnoj verziji bude još bolja od one prave. U gradski program stižu toliko dobre vesti da će pozitivna energija biti na vrhuncu. Samo ovog meseca možete da se venčate besplatno. U istom periodu se održava i fantastična manifestacija u muzejima. Maestralna zabava zove na poznata mesta u gradu pod otvorenim nebom. Idemo redom. Idemo odmah.

Kao i svake godine, 6. maja se obeležava velika slava, Đurđevdan. Tačno na početku prvog vikenda nakon Prvog maja. Bolje ne može. Ukoliko ste domaćin ili domaćica - čestitke od srca. Gosti se pozivaju da budu pristojni i gladni jer je u Srbiji velika uvreda da držite dijetu ili vodite računa o kilaži na slavi. Poštujte običaje, lepo se provedite i iskreno uživajte.

16. Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS se održava od 10. do 17. maja. Program je podeljen u 14 kategorija i biće prikazano više od 100 filmova. Projekti, edukacije, paneli, druženja i još mnogo toga će biti prikazano i realizovano u Domu omladine, Kulturnom centru Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Art bioskopu Kolarac, Centru za kulturu Vlada Divljan, galeriji Grafičkog kolektiva i bioskopu Sinepleks Ušće.

Kolektivno venčanje 2023 će se održati 13. maja. Početak spektakla za parove koji će izgovoriti sudbonosno da je na Trgu Nikole Pašića. Televizijski prenos svečanog programa se realizuje na platou ispred Skupštine grada. Pevači, folklorni ansambli, glumci i drugi umetnici će učiniti sve da vam venčanje ostane u najlepšem sećanju.

Nakon ceremonije kolektivnog venčanja mladenci tradicionalno odlaze u Skadarliju na koktel i druženje sa novinarima. Sponzori manifestacije prijavljenim mladencima obezbeđuju gotovo sve. Na vama je da pronađete srodnu dušu i postanete deo gradske istorije. Srećno.

Muzeji za 10, nacionalna muzejska manifestacija je zakazana za period od 13. do 19. maja. Najveći događaj u muzejima, jedinstven po konceptu i sadržaju u Srbiji ove godine nosi slogan "Muzeji, održivost i blagostanje". Misija manifestacije je fuzija lokalnih zajednica i svega što muzeji pružaju. Uz kvalitetan program, kakav se očekuje i ove, kao i svake prethodne godine, uspeh realizacije je zagarantovan. Budite u toku, uskoro stiže kompletan program. Besplatan, naravno.

Maj je mesec rezervisan za Beogradski manifest, za Streetfood festival i za još mnogo toga. Sve što morate da znate, saznaćete što pre. Pratite informacije sa kojima Beograd postaje najbolji grad na svetu. Detaljan plan uskoro dolazi.