Sve je spremno za BELDOCS

16. međunarodni festival dokumentarnog filma od 10. do 17. maja u Beogradu na osam lokacija

Utorak 09. maj 2023.

cover image

Ovogodišnje izdanje velikog gradskog događaja počinje premijerom za publiku u Srbiji. Svečano otvaranje je zakazano za sredu, 10. maj u 19:30 emitovanjem filma "Još jedno proleće". Zatvaranje će obeležiti svetska premijera filma "Gru je tu" u Domu omladine u sredu, 17. maja u 19:30. Između ova dva filma dogodiće se pregršt kulturno-umetničkog programa, projekcija, radionica, izložbi, takmičarskih selekcija i dodela nagrada.

Internacionalni spektal je pažljivo osmislio sadržaj za sve uzraste i publiku različitih afiniteta. Posebna pažnja je posvećena programu za mlade. Digitalna sfera je odavno zauzela primarno mesto oflajn životu, a izazovi, razumevanje i sazrevanje u nekom novom okruženju su teme kojima će se baviti Teen selekcija i ukupno pet filmova u okviru festivala.

Srpski takmičarski program, Međunarodni takmičarski program, Kratki takmičarski program, pomenuti Teen program, Nagrada Eurimaž Audencija, Nagrada publike za najbolji evropski film, Udarni program, Meteori, Vatromet, Povetarac, Budućnost slobode, Fokus Grčka, Retrospektiva: Arsenal - Institut za film i video art, Posebne projekcije, A sense of place, XR izložba su kategorije festivala kroz koje će biti prikazano ukupno 107 filmova.

Dom omladine, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Art bioskop Kolarac, Jugoslovenska kinoteka, Muzej Jugoslovenske kinoteke, Centar za kulturu Vlada Divljan, Cineplexx Ušće i Barutana na Kalemegdanu su adrese na kojima se će dešavati kompletan program Beldosc festivala.

Međunarodni festival filma u Beogradu neguje kulturu društvene odgovornosti i u skladu sa vodećim načelima, čitava organizacija je fokusirana na velike probleme poput klimatskih promena i zagađenje životne sredine. Sada, kao potpisnici Zelene povelje apeluju na publiku da čuva prirodu kao što ona čuva nas.