Све је спремно за BELDOCS

16. међународни фестивал документарног филма од 10. до 17. маја у Београду на осам локација

Уторак 09. мај 2023.

cover image

Овогодишње издање великог градског догађаја почиње премијером за публику у Србији. Свечано отварање је заказано за среду, 10. мај у 19:30 емитовањем филма "Још једно пролеће". Затварање ће обележити светска премијера филма "Гру је ту" у Дому омладине у среду, 17. маја у 19:30. Између ова два филма догодиће се прегршт културно-уметничког програма, пројекција, радионица, изложби, такмичарских селекција и додела награда.

Интернационални спектал је пажљиво осмислио садржај за све узрасте и публику различитих афинитета. Посебна пажња је посвећена програму за младе. Дигитална сфера је одавно заузела примарно место офлајн животу, а изазови, разумевање и сазревање у неком новом окружењу су теме којима ће се бавити Teen селекција и укупно пет филмова у оквиру фестивала.

Српски такмичарски програм, Међународни такмичарски програм, Кратки такмичарски програм, поменути Teen програм, Награда Еуримаж Ауденција, Награда публике за најбољи европски филм, Ударни програм, Метеори, Ватромет, Поветарац, Будућност слободе, Фокус Грчка, Ретроспектива: Арсенал - Институт за филм и видео арт, Посебне пројекције, A sense of place, XR изложба су категорије фестивала кроз које ће бити приказано укупно 107 филмова.

Дом омладине, Дворана Културног центра Београда, Арт биоскоп Коларац, Југословенска кинотека, Музеј Југословенске кинотеке, Центар за културу Влада Дивљан, Cineplexx Ушће и Барутана на Калемегдану су адресе на којима се ће дешавати комплетан програм Beldosc фестивала.

Међународни фестивал филма у Београду негује културу друштвене одговорности и у складу са водећим начелима, читава организација је фокусирана на велике проблеме попут климатских промена и загађење животне средине. Сада, као потписници Зелене повеље апелују на публику да чува природу као што она чува нас.