Београд је увек добра идеја

Свако доба године је идеално време да посетите српску престоницу

Недеља 24. дец 2017.

cover image

Београд је главни град Србије. По величини, трећи највећи град југоисточне Европе после Истанбула и Атине. Прва асоцијација на престоницу је ушће Саве у Дунав. Богата историја такође. Млађе генерације су веома добро информисане о невероватном ноћном животу. Српско гостопримство и посебна енергија су оно што најбоље репрезентује скоро два милиона становника "Белог града". Град који никада не спава пружа много више од уобичајених европских метропола. Пред вама је листа места која обавезно морате посетити у Београду.


Калемегдан

Београдска тврђава је најлепше уређена зелена површина у Београду. Одавде је поглед на ушће двеју река нестваран. Данашњи изглед тврђаве датира од краја 18. века. Калемегдан има велики историјски значај за европску и српску историју. Овде се налази много споменика који чувају сећања на важне историјске догађаје. Обавезно посетите Римски бунар, Бео Зоо Врт, споменик Победник, кулу Небојша и цркву Свете Петке.

Кнез Михаилова улица

Велики градови имају барем једну пешачку зону за понос. У Београду је Кнез Михаилова улица туристичка зона. Познати ресторани и барови се налазе управо овде. Шопинг је главна занимација свих туриста, а одлична понуда домаћих и страних брендова ће испунити сваку потрошачку жељу. Док шетате Кнезом, обратите пажњу на фасаде зграда. Оне су доказ да је Београд некада био престоница културе. Музеји и галерије раде редовно и позивају све заинтересоване да  упознају део српске уметности.

Трг Републике

Најпознатији градски трг. Главна тачка за оријентацију оних који се не сналазе најбоље у центру града. Лако ћете пронаћи овај трг јер се на њему налази споменик Кнезу Михаилу који седи на коњу. Тик уз споменик је смештено Народно позориште и Централни клуб Војске Србије.

Музеј Југославије

Најпосећенији музејски објекат. Институција коју више од 100.000 посетилаца истражи сваке године. Под овим именом постоји од 1996. године, а створен је спајањем музеја 25. мај, Меморијалног центра Јосип Броз Тито и Музеја револуција народа Југославије. Предмети који истичу историју Југославије и владавину Тита највише занимају становнике из региона. Величанствену архитектуру окружује савршено уређен парк.


Храм Светог Саве

Величанствени хришћански храм. Изградња је трајала дуго и прошла кроз мукотрпан процес. Централна купола je тешка чак 4.000 тона, а на врху се налази позлаћени крст висине 12 метара. Данас је понос Врачара и објекат који се најчешће фотографише у Београду.

Музеј Николе Тесле

Заоставштина најпознатијег научника који је својим достигнућима задужио цело човечанство се налази управо овде. Једини музеј у свету који чува оригиналне личне и научне предмете Николе Тесле. Теслин трансформатор, индукциони мотори и макета хидроцентрале и друга остварења величанственог ума се налазе у редовној поставци.


Скадарлија

Јединствена боемска четврт. Ако нисте барем једно јутро осванули у некој од чувених кафана, не рачуна се да сте били у Београду. Цела улица је поплочана турском калдрмом што отежава кретање али наглашава дух старих времена. Овде су се дружили најпознатији представници српске културе, књижевности и политике. "Најбоље сам дане проводио ноћу" је реченица која дочарава боемску атмосферу у овом кварту. Ресторани су чувари традиције, а гастрономски специјалитети који се овде сервирају су освојили бројне славне личности из Холивуда и водеће представнике светске елите.

Ада Циганлија

Други назив је београдско море. Током летње сезоне, стотине хиљада људи сваког дана посећује познато градско језеро. Поред угоститељских објеката, забаву и рекреацију пружа много активности на води и поред ње. Љубитељи високог адреналина имају прилике да скачу са банџија, пењу на вештачке стене и још много тога. На Ади живе и заштићене животињске врсте и са посебном пажњом се чува богато зеленило. Оаза мира надомак централне градске зоне.

Сава променада

Модерна речна зона. Недавно је изграђена као саставни део насеља "Београд на води". За космополитски изглед кеја су се побринуле светске архитекте које су донеле и друштвено одговоран принцип градње. Богат садржај на отвореном испуњава потребе корисника свих генерација. Амфитеатар, галерија Београда на води и Саваплеј су намењени свима који воле шетњу надомак воде. Овде се одржавају познати градски догађаји, а захваљујући својој локацији, ово је најпосећенији кеј у Београду.