Beograd je uvek dobra ideja

Svako doba godine je idealno vreme da posetite srpsku prestonicu

Nedelja 24. dec 2017.

cover image

Beograd je glavni grad Srbije. Po veličini, treći najveći grad jugoistočne Evrope posle Istanbula i Atine. Prva asocijacija na prestonicu je ušće Save u Dunav. Bogata istorija takođe. Mlađe generacije su veoma dobro informisane o neverovatnom noćnom životu. Srpsko gostoprimstvo i posebna energija su ono što najbolje reprezentuje skoro dva miliona stanovnika "Belog grada". Grad koji nikada ne spava pruža mnogo više od uobičajenih evropskih metropola. Pred vama je lista mesta koja obavezno morate posetiti u Beogradu.


Kalemegdan

Beogradska tvrđava je najlepše uređena zelena površina u Beogradu. Odavde je pogled na ušće dveju reka nestvaran. Današnji izgled tvrđave datira od kraja 18. veka. Kalemegdan ima veliki istorijski značaj za evropsku i srpsku istoriju. Ovde se nalazi mnogo spomenika koji čuvaju sećanja na važne istorijske događaje. Obavezno posetite Rimski bunar, Beo Zoo Vrt, spomenik Pobednik, kulu Nebojša i crkvu Svete Petke.

Knez Mihailova ulica

Veliki gradovi imaju barem jednu pešačku zonu za ponos. U Beogradu je Knez Mihailova ulica turistička zona. Poznati restorani i barovi se nalaze upravo ovde. Šoping je glavna zanimacija svih turista, a odlična ponuda domaćih i stranih brendova će ispuniti svaku potrošačku želju. Dok šetate Knezom, obratite pažnju na fasade zgrada. One su dokaz da je Beograd nekada bio prestonica kulture. Muzeji i galerije rade redovno i pozivaju sve zainteresovane da  upoznaju deo srpske umetnosti.

Trg Republike

Najpoznatiji gradski trg. Glavna tačka za orijentaciju onih koji se ne snalaze najbolje u centru grada. Lako ćete pronaći ovaj trg jer se na njemu nalazi spomenik Knezu Mihailu koji sedi na konju. Tik uz spomenik je smešteno Narodno pozorište i Centralni klub Vojske Srbije.

Muzej Jugoslavije

Najposećeniji muzejski objekat. Institucija koju više od 100.000 posetilaca istraži svake godine. Pod ovim imenom postoji od 1996. godine, a stvoren je spajanjem muzeja 25. maj, Memorijalnog centra Josip Broz Tito i Muzeja revolucija naroda Jugoslavije. Predmeti koji ističu istoriju Jugoslavije i vladavinu Tita najviše zanimaju stanovnike iz regiona. Veličanstvenu arhitekturu okružuje savršeno uređen park.


Hram Svetog Save

Veličanstveni hrišćanski hram. Izgradnja je trajala dugo i prošla kroz mukotrpan proces. Centralna kupola je teška čak 4.000 tona, a na vrhu se nalazi pozlaćeni krst visine 12 metara. Danas je ponos Vračara i objekat koji se najčešće fotografiše u Beogradu.

Muzej Nikole Tesle

Zaostavština najpoznatijeg naučnika koji je svojim dostignućima zadužio celo čovečanstvo se nalazi upravo ovde. Jedini muzej u svetu koji čuva originalne lične i naučne predmete Nikole Tesle. Teslin transformator, indukcioni motori i maketa hidrocentrale i druga ostvarenja veličanstvenog uma se nalaze u redovnoj postavci.


Skadarlija

Jedinstvena boemska četvrt. Ako niste barem jedno jutro osvanuli u nekoj od čuvenih kafana, ne računa se da ste bili u Beogradu. Cela ulica je popločana turskom kaldrmom što otežava kretanje ali naglašava duh starih vremena. Ovde su se družili najpoznatiji predstavnici srpske kulture, književnosti i politike. "Najbolje sam dane provodio noću" je rečenica koja dočarava boemsku atmosferu u ovom kvartu. Restorani su čuvari tradicije, a gastronomski specijaliteti koji se ovde serviraju su osvojili brojne slavne ličnosti iz Holivuda i vodeće predstavnike svetske elite.

Ada Ciganlija

Drugi naziv je beogradsko more. Tokom letnje sezone, stotine hiljada ljudi svakog dana posećuje poznato gradsko jezero. Pored ugostiteljskih objekata, zabavu i rekreaciju pruža mnogo aktivnosti na vodi i pored nje. Ljubitelji visokog adrenalina imaju prilike da skaču sa bandžija, penju na veštačke stene i još mnogo toga. Na Adi žive i zaštićene životinjske vrste i sa posebnom pažnjom se čuva bogato zelenilo. Oaza mira nadomak centralne gradske zone.

Sava promenada

Moderna rečna zona. Nedavno je izgrađena kao sastavni deo naselja "Beograd na vodi". Za kosmopolitski izgled keja su se pobrinule svetske arhitekte koje su donele i društveno odgovoran princip gradnje. Bogat sadržaj na otvorenom ispunjava potrebe korisnika svih generacija. Amfiteatar, galerija Beograda na vodi i Savaplej su namenjeni svima koji vole šetnju nadomak vode. Ovde se održavaju poznati gradski događaji, a zahvaljujući svojoj lokaciji, ovo je najposećeniji kej u Beogradu.