Када се посећује Музеј Николе Тесле

Јер се питање - зашто, ни не поставља

Недеља 16. сеп 2018.

cover image

Неретко се у "расправама" учених људи може чути забринутост како веома дуго нема новог револуционарног открића, које би човечанство "раздрмало" и упутило ка даљем развоју. Исти ти, махом, на крају свог излагања упућују "вапај" за неким новим Николом Теслом. Тесла је постао синоним највеће икада револуције живота на планети коју настањујемо. Поготово данас, у "модерном свету", или технолошкој ери, скоро па да нема уређаја који користимо у свакодневном животу, а да барем једна његова компонента није настала на открићима највећег, српског и светског научника и проналазача.

"Ја сам, као што видите и чујете остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу Српства у свету." - речи су Теслиног поздравног говора студентима и професорима београдске Велике школе.

И након више од једног века од његових првих изума, призната светска имена из области науке га и даље називају "генијем резонанце", а, по речима истих, многи професори ни данас не разумеју резонантно простирање муња и електрицитета - знање којим је Тесла вешто владао. Да ли је управо то знање допринело могућем спашавању планете у Тунгуском удару - нико не зна. Али, полемика и хипотеза постоје.

Као и увек у историји човечанства, оно што се увек зна и о чему се прича су ствари разумљиве "обичном" човеку. Па се тако и зна да Никола Тесла није био "обичан човек" - ни по знању, ни по приватном животу. Водио је усамљенички живот, био је опседнут бројем три, новац га није претерано занимао, није разговарао са женама које носе бисере, био је заљубљен у голубицу, а најављивао је и објаву јединствене теорије поља.

Човек који је изумео 20. век. Или и 21? Преко сто оригиналних патената, а - како то градоначелник Њујорка рече, "умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живели."

Његов музеј у Београду се посећује увек. Од 1952. године. Неко једном, неко више пута.