Najposećeniji muzeji

Top 3 ustanove kulture, umetnosti i nauke izvan trendova. Večne institucije, atraktivne u svako godišnje doba

Subota 27. apr 2019.

cover image

Istorija, kada se kvalitetno prezentuje, ne može da bude dosadna. Koliko god da brzo koračate kroz život i težite novim informacijama ili dostignućima, zastanite na trenutak. Da biste znali kuda ste krenuli, prvo savladajte gde je neko, mnogo pre vas već bio. Ako želite da razumete jedan narod, važno je da ga upoznate. Ne na kafi ili prijatnom ručku. Povratak u prošlost će uvek dati više odgovora od sadašnjosti. Bilo da živite u Beogradu ili ga turistički posećujete, ovo su mesta u kojima ćete uz ulaznicu dobiti mnoge odgovore. 

Muzej Nikole Tesle na Vračaru beleži najveći broj posetilaca iz celog sveta. Dolazak u glavni grad Srbije bez odlaska u muzej, jedini na zemaljskoj kugli koji čuva lične predmete i deo neverovatnog naučnog materijala, jednostavno se ne računa. Nikola Tesla nastavlja da impresionira kroz ovo zdanje. I tako je od 1955. godine kada je zvanično otvoren prvi tehnički muzej u zemlji.

Čekalo se punih petnaest godina na završetak rekonstrukcije. U junu 2018. godine, na Vidovdan je bilo potpuno jasno - vredelo je čekati. Narodni muzej je kolevka istorije i kulture Srbije. Čuvar preko 400.000 predmeta kao niko drugi pokazuje kakav su Srbi narod, šta su proživeli, kroz šta su sve prošli. Eksponati iz praistorijskog doba, arheološki, umetnički i numizmatički predmeti čine redovnu postavku. Unikatan hram celog Balkana konstantno impresionira, ispiriše i edukuje.


Da li je Tito bio najbolji politički izbor ili najlošija opcija je pitanje koje i danas nema jednoglasan odgovor. Stanovici bivše SFRJ, u potrazi za retrospektivom, redovno dolaze u Muzej Jugoslavije. Pogotovo na dan Titove smrti, 4. maja. Od prvih dana u javnosti pa sve do poslednjeg, bio je kontroverzna ličnost. Jednom prilikom je izjavio da ne zna šta je to marketing ali je ubeđen da je to "prokleto dobra stvar". Sa znanjem ili bez njega, oduvek je znao kako da privuče pažnju. Muzej posvećen njegovoj vladavini je adresa sa bogatom kolekcijom simbola komunizma. Ukoliko ste među publikom koja žali za prošlim vremenima - pravac na Dedinje.