Po drugi put u Beogradu

Atrakcije grada koje nisu u top ponudi, a koje morate da posetite

Nedelja 30. sep 2018.

cover image

Premijerno gostovanje u Beogradu podrazumeva obilazak najpoznatijih lokacija - Kalemegdan je prvi na listi, kao i Skadarlija i Knez Mihailova ulica. Ukoliko se zadržavate duže od prosečnih par dana, imate vremena da posetite i Avalu, najpopularnije muzeje - Muzej Nikole Tesle i Muzej Jugoslavije, Adu Ciganliju, a možda stignete i do Novog Beograda. Odlučili ste da ponovo posetite prestonicu Srbije i želite da nastavite sa istraživanjem grada. Odlično. Predstavljamo mesta o kojima nema ni reči u turističkim vodičima, a i te kako su vredna obilaska.

Čitav svet se vraća prirodi i njenim lepotama. Ne krećete na put bez svoje prostirke za jogu ili vreme nakon posla provodite isključivo tamo gde je čist vazduh? Košutnjak vas spremno čeka. Jedan od najvećih parkova, popularno izletište i velika šuma u gradskoj zoni nije samo lepo uređena priroda. Ovde se nalazi sve što vam je potrebno za boravak na svežem vazduhu - klupe za odmor, staze za trčanje, tereni za fudbal, košarku i tenis, prostor za rekreativne aktivnosti. Zeleni raj je atraktivan tokom cele godine. Mnogima je omiljen i često ćete čuti da je Košutnjak najveća prirodna oaza, ali nije. Najveći park u Beogradu je Veliko ratno ostrvo.


Grad u gradu - Zemun. Najpoznatija mesta su Milenijumska kula na Gardošu, Glavna ulica i nezaobilazni Zemunski kej. Ovde se čini da vreme sporije teče nego u centru. Nema tenzije. Nema jake buke. Valjda se zbog toga ovde posebno uživa. Na istoj teritoriji se, prema istorijskim podacima, živelo još u kamenom dobu. Stare kuće, od kojih su mnoge znamenitosti i spomenici kulture su zaštitni znak Zemuna. Boemski život duž Dunava je takođe simbol ovog dela grada. Restorani i barovi na keju su gotovo uvek popunjeni i rezervacije su poželjne. Obavezno posetiti ovu lokaciju.

Ukoliko ne posetite gradske pijace, nećete stvarno upoznati grad i njegove stanovnike. Pijace otkrivaju mnogo više od najpoznatijih mesta u gradu. Bez "šminke" i krive slike o realnosti. Gradske pijace su pozornica za "običan" svet koji ne mašta velike snove. Ljudi koji žive život samo onako kako znaju, i moraju, otkrivaju navike i mentalitet Srba na prvi pazar. Spremite se da se istovremeno smejete, možda i rastužite ali i da kupite najbolje domaće proizvode. Med, rakija, voće i povrće, domaće rukotvorine - sve je sa etiketom "Made in Serbia".