Gde ići za Prvi maj

Neradni dani su 1. i 2. maj. Praznik rada "pada" u ponedeljak i utorak. Sa malo organizacije, produženi vikend će biti besprekoran

Subota 29. apr 2023.

cover image

Odmora nikada dosta. Taman što se sve vratilo u normalu nakon Uskrsa evo ga praznik koji jednako slave i radnici i neradnici. Prvi maj je sinonim za roštilj u prirodi, za kratak odmor u Srbiji, za odmaranje na dalekoj egzotičnoj destinaciji. Oni koji upravo nose kupaće kostime su odavno organizovali aktuelne dane. Za ostatak društva stiže top 3 predloga šta raditi za Prvi maj.

1. Prvomajska klasika

Košutnjak, Avala, Ada Ciganlija, Ada Huja, Zvezdarska šuma, Savski i Zemunski kej su omiljene gradske zone za roštilj na otvorenom u velikom društvu. Teško se pronalazi mesto, međutim, ko ispoštuje običaj za Prvomajski uranak zagarantovano će pronaći idealno parče prirode za sebe. Ako želite da izbegnete tipična mesta i boravite na nekoj drugoj lokaciji, lista svih parkova u Beogradu će pomoći da izaberete najbolje.

2. Beg iz grada

Red posla, red obaveza, malo gužve u kalendaru, malo više nervoze svakog dana. Ako ste se pronašli u ovim redovima, vama je vreme da odmorite. Ali stvarno. Negde gde će se pobrinuti za duh i telo. Tamo gde se dobro jede. Daleko od ulica kroz koje svakog dana prolazite i dovoljno blizu kuće jer nije godišnji odmor i nema se toliko slobodnog za pakovanje velikog kofera. Dame i gospodo, jedino gde bi trebalo da se pojavite je banja. Banje u Srbiji blizu Beograda su sve što vam je sada potrebno.

3. Kralj i kraljica u svom kraljevstvu

Želite relaksaciju i potpuno uživanje u vrhunskom izdanju. Malo spa, malo više masaže. Švedski sto za doručak, posebni specijaliteti za ručak i romantična večera koja će se pamtiti. Ne dolazi u obzir pakovanje i promena mesta boravka. Nikakav problem. Hoteli i Beograd su dobitna kombinacija, a postaće najbolja kada potvrdite rezervaciju. Luksuzni, porodični, moderni. U svakom delu grada. U svakom ćete provesti vreme vredno lepih uspomena. Ne čekajte mnogo jer se za odličan smeštaj u Beogradu uvek traži soba više. Provedite se kao nikada pre.

Zašto se obeležava Prvi maj

Davne 1886. godine u Čikagu, radnici su organizovali protest sa ciljem usvajanja radnog vremena u trajanju od osam sati jer u to vreme praksa je bila potpuno drugačija. Naredne godine zahtevi su usvojeni, a kao podsetnik na borbu koja je promenila pravila rada, gotovo sve zemlje na svetu obeležavaju prvi dan maja neradno, sa motivom da se prava radničke klase uvek poštuju.