Gde za Prvi maj

Praznik rada se obeležava organizovanim neradom uz obavezno prisustvo specijaliteta od mesa. O da, mnogo mesa

Subota 21. apr 2018.

cover image

Radno vreme za Prvi maj je poznato - ne radi se. Zvanično, neradni dani su 1. i 2. maj 2018. Šta raditi u Beogradu tokom praznika je pitanje koje postavljaju svi koji ne napuštaju prestonicu u danima bez gužve. Evo predloga.

VIP mesto na Košutnjaku ili Zvezdarskoj šumi se zauzima nedelju dana ranije. Članovi društva svakodnevno obilaze teritoriju i merkaju da se neki ilegalac ne skrasi baš na tom kvadratnom metru. Dan pre se organizuju visinske pripreme za postavljanje roštilja. U gradu, a opet u šumi.

Ada Ciganlija je za idealna za sve koji nemaju motivaciju za spremanje roštilja. Šetnja uz beogradsko more, brojne mogućnosti za rekreaciju na otvorenom, uživanje u nekom od barova i restorana se takođe računaju u praznične avanture. Ako ste ponosni vlasnik kućnog ljubimca, Savski i Zemunski kej su rešenje. Vi na rolerima ili biciklu, vetar u kosi, a ljubimci na sedmom nebu. Kad ogladnite pravo na neki splav. Milina.


Za one koje reka ne dotiče baš mnogo, uvek su tu Avala i Kosmaj. Pre nego raspalite vatru, pročitajte gde je to dozvoljeno. Pokupite smeće kad se sve završi. Jer - svako izletište nam treba i za drugi put. Nešto manje poznata široj publici, a popularna lokacija za Prvi maj je Bojčinska šuma. Ove godine promenite tradiciju i istažite skrivene lepote na surčinskoj strani reke Save ili pak, sa druge strane, na obrenovačkom izletištu Zabran. Pored standardnog folklora, dima, mesa, glasne muzike na agregat ili iz automobila, možete sa nekim od savskih vukova čamcem sa jedne na drugu stranu.

A šta je u stvari Prvi maj? To je dan kada se obeležava međunarodni Praznik rada. Datira od 1886. godine kada su radnici protestovali na ulicama Čikaga, zahtevajući usvajanje osmočasnovnog radnog vremena. Na sastanku 1889. godine je usvojeno da je "Prvi maj zajednički praznik svih zemalja, na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost". Od tada, svake godine se na isti dan u celom svetu organizuju skupovi nezadovoljnih radika i sindikata sa ciljem da se poboljša stanje zaposlenih i oda počast poginulima na prvom protestu.