Где за Први мај

Празник рада се обележава организованим нерадом уз обавезно присуство специјалитета од меса. О да, много меса

Субота 21. апр 2018.

cover image

Радно време за Први мај је познато - не ради се. Званично, нерадни дани су 1. и 2. мај 2018. Шта радити у Београду током празника је питање које постављају сви који не напуштају престоницу у данима без гужве. Ево предлога.

VIP место на Кошутњаку или Звездарској шуми се заузима недељу дана раније. Чланови друштва свакодневно обилазе територију и меркају да се неки илегалац не скраси баш на том квадратном метру. Дан пре се организују висинске припреме за постављање роштиља. У граду, а опет у шуми.

Ада Циганлија је за идеална за све који немају мотивацију за спремање роштиља. Шетња уз београдско море, бројне могућности за рекреацију на отвореном, уживање у неком од барова и ресторана се такође рачунају у празничне авантуре. Ако сте поносни власник кућног љубимца, Савски и Земунски кеј су решење. Ви на ролерима или бициклу, ветар у коси, а љубимци на седмом небу. Кад огладните право на неки сплав. Милина.


За оне које река не дотиче баш много, увек су ту Авала и Космај. Пре него распалите ватру, прочитајте где је то дозвољено. Покупите смеће кад се све заврши. Јер - свако излетиште нам треба и за други пут. Нешто мање позната широј публици, а популарна локација за Први мај је Бојчинска шума. Ове године промените традицију и истажите скривене лепоте на сурчинској страни реке Саве или пак, са друге стране, на обреновачком излетишту Забран. Поред стандардног фолклора, дима, меса, гласне музике на агрегат или из аутомобила, можете са неким од савских вукова чамцем са једне на другу страну.

А шта је у ствари Први мај? То је дан када се обележава међународни Празник рада. Датира од 1886. године када су радници протестовали на улицама Чикага, захтевајући усвајање осмочасновног радног времена. На састанку 1889. године је усвојено да је "Први мај заједнички празник свих земаља, на којима радничка класа треба да манифестује јединство својих захтева и своју класну солидарност". Од тада, сваке године се на исти дан у целом свету организују скупови незадовољних радика и синдиката са циљем да се побољша стање запослених и ода почаст погинулима на првом протесту.