Grmi, seva, vreme se menja

A ciganke varošanke još iz sela nema

Subota 13. okt 2018.

cover image

Pečeno kestenje u fišeku. Opalo lišće. Kraći dani. Kaput i čizme. Ruke u džepovima. Saobraćajna gužva. Vetar. Kiša i kišobrani. Pospanost. Boje u prirodi. Ajvar. Užurbani ljudi. Sezona pozorišta, galerija, filmskih premijera i noćnih klubova. Epizoda "Jesen u Beogradu 2018" se emituje samo jednom. Ekskluziva. Čik probajte da je preskočite.

Ne nasedajte na neistine da je jesen dosadna. Sada ne morate da se češkate po glavi dok razmišljate šta raditi u gradu. Nema dela Beograda u kome se ne dešava nešto. Niti je potrebno da se pravdate ako ne želite da izađete iz kuće. Jesenje kiše su svima prihvatljiv izgovor zašto nećete napolje. Plus predlog za odlaganje odlaska među svet - svakoj domaćici je potrebna pomoć u pečenju paprike za ajvar i baš vi ste pozvani na event. Spremite se, onaj kome "bežite" će očekivati teglu srpskog blaga crvene boje.

Neke jesenje doba asocira na vredne ljude koji sakupljaju lišće onom neobičnom napravom. Drugi su presrećni jer više nije sezona alegrija. Treći bez suzdržavanja uživaju u belom luku i slanini jer dokazano jačaju imunitet. Ukusno da, mirisno i ne baš. Mnogi su oduševljeni što je Lidl došao u Srbiju baš u jesen. Vrednice su uveliko spremile celu zimnicu i sada imaju vremena na pretek da upoređuju cene i konzumiraju inovacije na tržištu.


Jesen živi sto na sat. Muzika jeste sporija ali je kvalitetnija i duže traje od letnjih nota. Novembarske kiše by Guns N' Roses  u slušaju i oni koji nisu u rok fazonu jer je ultimativni hit u ovom periodu. Jednu od najdužih pesama kultnog benda objavljenu 1992. je napisao Axl Rose lično. Ne znamo šta ga je motivisalo da stvori savršenu baladu ali hvala mu beskrajno. Za apsolutno jesenji ritam pojačajte i retro pesme poput Gone Till November, Autumn Almanac, Wake Me Up When September Ends.

Sakrivanje od sunca i mazanje faktorom 50 se iz ovog ugla čini jednako davno kao i sastav u školi na temu jesen u mom sokaku. Kada su školske klupe davna prošlost, nabrajanje razloga zašto volimo jesen se čini sjajno, zar ne? Ne dramite zato što je leto otišlo u neke toplije krajeve. Nećete ništa promeniti i izgubićete dragoceno vreme gledajući fotke sa mora i neumorno postavljati iste na Instagram uz nezaobilazni #tb. Ako hoćete leto, kupite sladoled i šetajte u svom sokaku. Verovatno ćete dobiti inspiraciju za najbolji sastav ikada.

Jesen u Beogradu uvek izgleda novo, drugačije. Zato otvorite oči i upijajte. Vidite da se godišnja doba menjaju brzo. Nećete ni stići da pronađete sve što vam je potrebno za jesenje odevanje, a već ćete praviti grudve od snega.