Dani Beograda od 16. do 19. aprila

Pre 1146 godina je prvi put dokumentovano ime Beograd. Pre tačno 157 godina Turci su predali ključeve grada knezu Mihailu. U ime ovih istorijskih dana, u program grada dolaze brojna dešavanja

Utorak 16. apr 2024.

cover image

Dani Beograda 2024 se organizuju od 16. do 19. aprila na više lokacija. Autentična i izuzetno bogata istorija isprepletana sa raskošnim kulturnim nasleđem je povod da ovih dana posvetite vreme svom gradu, obnovite znanje i naučite nešto novo o čudesnim putevima belog grada.

Pre početka čuvene manifestacije, 15. aprila se održala Sednica Privremenog veća Grada Beograda kako bi članovi Komisije za dodelu nagrada saopštili svoje odluke povodom Svečane dodele nagrada grada Beograda. Četiri dana kasnije, 19. aprila od 12:00 će biti dodeljene nagrade istaknutim pojedincima koji su svojim radom doprineli razvoju kulture, nauke, privrede i sporta u Beogradu.

Dani Beograda 2024 - kompletan program

Prvog dana manifestacije, 16. aprila u 10:00 je položeno cveće kod Spomen obeležja na Kalemegdanu. Na istom mestu gde je Mihailo Obrenović simbolično preuzeo ključeve grada od Ali-Riza paše ali apsolutno vratio vlast u ruke Srba i oslobio od Turaka. Svečana povorka, muzički orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova, pitomci Vojne akademije, Konjička brigada Policijske uprave grada, u prisustvu gradske vlasti i građana će obeležiti početak ovogodišnjeg događaja. U okviru premijernog dešavanja pripadnici Vojske Srbije će izvršiti počasnu paljbu.

U istom danu će biti otvorena izložba kod Terazijske česme pod nazivom "Terazije, osvrt i sećanje - beogradsko nasleđe: fotografije i razglednice iz kolekcije Miloša Jurišića" koja će kroz 21 pano emitovati stare uspomene i osvrt na istorijski razvoj omiljene gradske zone. Izgled Terazija od 1890. do sredine 20. veka kroz izložbu pod otvorenim nebom je rezultat organizacije Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.


Šetnje kroz nasleđe Beograda su sada već tradicionalni deo programa. Za ovu godinu su organizovane sledeće šetnje: Centralna kula Starog Sajmišta, Zindan kapija i Terazije.

Otvorena vrata ustanova kulture Beograda je segment rezervisan za pozorišta. Besplatne predstave u drugoj polovini aprila, posete galerijama, izložbenim prostorima, kulturnim centrima, bibliotekama, naučnim institutuma gde će biti organizovane radionice, tribine i programi, izložbe i drugi sadržaji su dostupni svima koji žele da uživaju na tipičan beogradski način.

Dani Beograda 2024 nose slogan "Beogradu, s ljubavlju", a izvršni producent manifestacije je Omladinsko pozorište Dadov.