Дани Београда од 16. до 19. априла

Пре 1146 година је први пут документовано име Београд. Пре тачно 157 година Турци су предали кључеве града кнезу Михаилу. У име ових историјских дана, у програм града долазе бројна дешавања

Уторак 16. апр 2024.

cover image

Дани Београда 2024 се организују од 16. до 19. априла на више локација. Аутентична и изузетно богата историја испреплетана са раскошним културним наслеђем је повод да ових дана посветите време свом граду, обновите знање и научите нешто ново о чудесним путевима белог града.

Пре почетка чувене манифестације, 15. априла се одржала Седница Привременог већа Града Београда како би чланови Комисије за доделу награда саопштили своје одлуке поводом Свечане доделе награда града Београда. Четири дана касније, 19. априла од 12:00 ће бити додељене награде истакнутим појединцима који су својим радом допринели развоју културе, науке, привреде и спорта у Београду.

Дани Београда 2024 - комплетан програм

Првог дана манифестације, 16. априла у 10:00 је положено цвеће код Спомен обележја на Калемегдану. На истом месту где је Михаило Обреновић симболично преузео кључеве града од Али-Риза паше али апсолутно вратио власт у руке Срба и ослобио од Турака. Свечана поворка, музички оркестар Министарства унутрашњих послова, питомци Војне академије, Коњичка бригада Полицијске управе града, у присуству градске власти и грађана ће обележити почетак овогодишњег догађаја. У оквиру премијерног дешавања припадници Војске Србије ће извршити почасну паљбу.

У истом дану ће бити отворена изложба код Теразијске чесме под називом "Теразије, осврт и сећање - београдско наслеђе: фотографије и разгледнице из колекције Милоша Јуришића" која ће кроз 21 пано емитовати старе успомене и осврт на историјски развој омиљене градске зоне. Изглед Теразија од 1890. до средине 20. века кроз изложбу под отвореним небом је резултат организације Завода за заштиту споменика културе града Београда.


Шетње кроз наслеђе Београда су сада већ традиционални део програма. За ову годину су организоване следеће шетње: Централна кула Старог Сајмишта, Зиндан капија и Теразије.

Отворена врата установа културе Београда је сегмент резервисан за позоришта. Бесплатне представе у другој половини априла, посете галеријама, изложбеним просторима, културним центрима, библиотекама, научним институтума где ће бити организоване радионице, трибине и програми, изложбе и други садржаји су доступни свима који желе да уживају на типичан београдски начин.

Дани Београда 2024 носе слоган "Београду, с љубављу", а извршни продуцент манифестације је Омладинско позориште Дадов.