Oktobar kakav Beograd zaslužuje

Tokom septembra, veliki sportski snovi su postali stvarnost. Na talasima pobedničke energije stiže program za zlatnu medalju

Utorak 03. okt 2023.

cover image

Oktobar u Beogradu 2023 je ništa do vožnja za koju se traži mesto više. Iz dana u dan, repertoar se menja i privlači publiku iz čitavog grada, Evope i ostatka sveta. Adaptacija na vrtić ili školu sada već ide svojim tokom, zimnica se privodi kraju, more je potpuno daleko za razliku od brojnih slava koje uskoro počinju da se obeležavaju. Sada je vreme za potpuno prepuštanje gradskoj atmosferi. Dok još vreme nije postalo pravo jesenje sa mnogo kiše, aktivan obilazak manifestacija je sve što vam je potrebno za široki beogradski osmeh.

Deseti mesec u godini i 10 razloga da budete aktivni od prvog do poslednjeg dana u mapi grada. Međutim, glavni grad ima daleko više od deset pozivnica za provod. Stotine dešavanja ćete posetiti jedino ako budete znali kada i gde se održavaju. Za sva pitanja koja počinju sa šta raditi u Beogradu jedini odgovor je kalendar dešavanja.

BEMUS i BITEF su dva najveća dešavanja u oktobru. Kultura i umetnost na svetskom nivou pomeraju granice i izazivaju ovacije posebno kada se uživo vide i osete. Ovogodišnji program čuvenih događaja već u najavi izgleda impresivno. Toliko je pravih razloga da postanete deo gradske tradicije i dođete na festivale o kojima se priča širom univerzuma, a ni jedan jedini da neopravdano izostanete.

Dečji kutak. Njihov osmeh i sreća nisu skrivena jedino između novih igračaka, uređaja i patika. Povedite najmlađe u dešavanja u kojima su oni u centru pažnje. Oktobar i deca jednako Dečija nedelja, Međunarodni susret dece Evrope "Radost Evrope", Pozorište Zvezdarište i još mnogo toga. Ukoliko ne stignete na najavljena druženja, prelistajte predstave za decu u pozorišnom kalendaru. Uvek dobar izbor je dečje carstvo na Vračaru - pozorište Pužpozorište Puž. Decenijama uče i raduju najmlađe, a u oktobru će program biti zaista urnebesno čaroban.

Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke je oktobar. Redovni pregledi su jedino o čemu svaka žena mora da vodi računa. Međutim, žene su često zauzete brojnim obavezama i neretko sebe stave na poslednje mesto. Ne shvatajući da su upravo one motor svake mašine koje su stvorile. Ne razmišljajući o onome da je bolesnom čoveku potrebno samo jednom, a zdravom mnogo toga. Dame, da bi bile tu gde ste i sada, zakažite pregled dojki.

Samo jednom godišnje. Same sebi dugujete da budete zdrave. Da budete dobro. Svetska zdravstvena organizacija godišnje registruje oko 2.260.000 obolelih žena od kojih svake godine napusti svet više od pola miliona njih. Tokom oktobra, pregledi dojki u Beogradu će se obavljati češće nego inače, gužve su minimalne. Nula izgovora da ignorišete poziv na pregled. Milion razloga da budete pažljive konačno i prema sebi.


POVEZANO