Kraljevski kompleks i ove godine otvoren za turiste

Desetog majskog dana je zvanično počela sezona 2023 za posetu spektakularnog istorijskog i arhitektonskog zdanja na Dedinju

Petak 12. maj 2023.

cover image

Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina minutom ćutanja su otvorili vrata svog kompleksa u kome će dočekivati posetioce tokom čitave sezone. I kada ne budu lično domaćini, izuzetna organizacija će se potruditi na boravak u kraljevskim odajama upamtite kao odlično provedeno vreme.

Turistička organizacija Beograda organizuje turu u trajanju od dva sata i to svake subote od 09.30 i 12:30. Kupljena ulaznica podrazumeva autobuski prevoz od Trga Nikole Pašića. Maksimalan broj posetilaca u jednoj turi je 30 osoba. Grupni posetioci iz škola, fakulteta i udruženja penzionera mogu posetiti kompleks svakog radnog dana u periodu od 09:00 do 15:00 uz prethodnu najavu najmanje sedam do deset dana ranije. Minimalan broj posetilaca je deset, a maksimalan četrdeset.

Tokom obilaska se posećuju Kraljevski dvor, Veli dvor, Kraljevska kapela Svetog Andreja Prvozvanog i Kraljevski park.

Povratak u stara vremena donosi dašak romantike u savremeno doba i istovremeno, poučne istorijske lekcije koje bi svako trebalo da nauči. Ovo je jedna od omiljenih turističkih tura u bogatoj ponudi Beograda i zato ne propustite drugačiji doživljaj grada.

"Drago mi je što smo se okupili ovde, u domu moje porodice, da otvorimo Kraljevski kompleks za još jednu turističku sezonu. Kraljevski kompleks je posebno mesto, bogato istorijom i nasleđem mojih predaka. Želim da ljudi u Srbiji i svetu mogu da vide i osete svu istoriju i tradiciju koju ima naš porodični dom. Veoma je važno da se to prenese na naše mlađe generacije. Organizovani turistički obilasci su najbolja prilika da se vidi ovo prelepo mesto, dodirne naša slavna prošlost i nauči nešto novo", izjavio je na premijernom događaju prestolonaslednik Aleksandar.