Poseta Kraljevskom kompleksu - sezona 2018

Kraljevski dvorovi u Beogradu ponovo otvoreni za posetioce

Nedelja 29. apr 2018.

cover image

Srbija je zemlja sa nekoliko paralelnih tradicija. Jedna od njih je i kraljevska, a kada vas prestolonaslednik i princeza pozovu u posetu, taj poziv se ne odbija. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina tradicionalno otvaraju vrata Dvorskog kompleksa za sve zainteresovane građane i turiste.

Posredstvom Turističke organizacije Beograda, svakog vikenda, od aprila do oktobra 2018., možete posetiti Kraljevski i Beli dvor uz pratnju profesionalnih turističkih vodiča. Upoznajte se sa istorijom, umetnošću i kulturom tokom dvočasovne šetnje kroz rezidencijalna zdanja, parkove i vrtove. Obiđite Dvorsku kapelu posvećenu Sv. Andreju Prvozvanom, krsnoj slavi Kraljevske porodice. Susret sa domaćinima je neizbežan, a fotografije za uspomenu obogatiće vašu kolekciju lepih uspomena.


Kraljevski Dvor na Dedinju je delo arhitekata Živojina Nikolića i Nikolaja Krasnova i reprezentativni je primerak arhitekture tridesetih godina prošlog veka u srpsko-vizantijskom stilu. Za ljubitelje pejzažne arhitekture tu su pergole, parkovske terase, bazeni, paviljon i koncertna terasa uz predivan pogled na Dedinje, Košutnjak, Topčider i Avalu. Beli dvor dominira svojim sjajem, a vrednost umetničke kolekcije prevazilazi nacionalne okvire.