cover image

Дедиње је отмено насеље у Београду познато по луксузним вилама, високим капијама и многим познатим личностима које ту живе. На Дедињу је и Бели двор, краљевска резиденција. Све у свему, ово је најелитнији део Београда.

Насеље Дедиње се простире на падинама Топчидерског брда, јужно од улица Теодора Драјзера и Љутице Богдана према Бањици, западно од Бањичке шуме и источно од долине Топчидерске реке. За сву лепоту и насељеност Топчидерског брда и Дедиња треба захвалити далековидости краља Александра Карађорђевића и његовој идеји о изградњи властитог дворца.

Дедиње се у географским картама из XVIII века помиње као "Дединберг" што у преводу значи Дедињско брдо. Пре Другог светског рата, на овом брду су подигли куће и летњиковце виђени и угледни трговци, политичари и министри - крем друштва оног времена.

Један је од најлепших и најзеленијих делова Београда. Поред Белог двора, овде се налази и Кућа цвећа и Музеј историје Југославије. Велики број амбасада и дипломатских резиденција налази се на Дедињу, па се део насеља недалеко од стадиона Црвене звезде назива Дипломатска колонија. Туристички посматрано, Дедиње је једно од посећенијих локација града где сваке године хиљаде туриста упознаје садржајну историју Србије.