cover image

Dedinje je otmeno naselje u Beogradu poznato po luksuznim vilama, visokim kapijama i mnogim poznatim ličnostima koje tu žive. Na Dedinju je i Beli dvor, kraljevska rezidencija. Sve u svemu, ovo je najelitniji deo Beograda.

Naselje Dedinje se prostire na padinama Topčiderskog brda, južno od ulica Teodora Drajzera i Ljutice Bogdana prema Banjici, zapadno od Banjičke šume i istočno od doline Topčiderske reke. Za svu lepotu i naseljenost Topčiderskog brda i Dedinja treba zahvaliti dalekovidosti kralja Aleksandra Karađorđevića i njegovoj ideji o izgradnji vlastitog dvorca.

Dedinje se u geografskim kartama iz XVIII veka pominje kao "Dedinberg" što u prevodu znači Dedinjsko brdo. Pre Drugog svetskog rata, na ovom brdu su podigli kuće i letnjikovce viđeni i ugledni trgovci, političari i ministri - krem društva onog vremena.

Jedan je od najlepših i najzelenijih delova Beograda. Pored Belog dvora, ovde se nalazi i Kuća cveća i Muzej istorije Jugoslavije. Veliki broj ambasada i diplomatskih rezidencija nalazi se na Dedinju, pa se deo naselja nedaleko od stadiona Crvene zvezde naziva Diplomatska kolonija. Turistički posmatrano, Dedinje je jedno od posećenijih lokacija grada gde svake godine hiljade turista upoznaje sadržajnu istoriju Srbije.