Osvojite Beograđane u pet koraka

Šta pokloniti srpskom domaćinu i domaćici

Subota 20. jan 2018.

cover image

Ok. Manje više možemo da pretpostavimo šta biste kao turista mogli da ponesete iz Beograda – flašu domaće rakije sa personalizovanim natpisom, dunja ili šljiva po moguđstvu u koju je pored visokog procenta akohola, mirisa i arome ugrađena porodična legenda ravna igri prestola; kaiš slanine prošarane sa naglaskom na belinu domaće masti svinjskog porekla s minimumom štetnog holesterola, teglu ajvara koji samo domaćica donator ume baš tako da napravi bez vinobrana i veštačkih konzervansa koji by the way i nisu potrebni jer je prosečan rok prosečne tegle ajvara oko dva dana; slatko od dunja na kockice s orasima "u gusto" i limunom na kolutove; vintidž milje koje sad jedino možete da uramite kao mandala sliku jer su televizori pretanki da bi ih pokrivali...

Ali pravi izazov je šta doneti u Beograd? Sem vreće para, da ne budemo baš toliko prosti. Dakle, lista most wanted uvoznih artikala u Bg:


- Sa jedno dvadeset godina zakašnjenja, Oreo keks je nadvladao sve verzije uvoznih i domaćih slatkiša. Srpske verzije ovog keksa pojavljuju se kao pečurke posle kiše, a domaći sladokusci su već razvili posebnu metodologiju testiranja pakovanja koja nam dolaze i iz uvoza. Oreo možete kupiti u skoro svakoj prodavnici, ali da li je to "baš baš" original? Svesni da i dalje pripadamo "istočnom tržištu" brojna udruženja potrošača skrenula su pažnju na razliku u kvalitetu robe namenjenoj za "istok" i "EU". Dakle, ako dolazite u Beograd i želite da obradujete domaćina, ponesite "original Oreo". Ovde će vam već objasniti kako se nabijen na viljušku umače u "Kravica" mleko i prepušta gastronomskim instant uživanjima.

- Ako nije Barila, nije original italijanska testenina. Iako skuplja nego u drugim EU zemljama, apsolutni šampion na domaćim trpezama. Beograd je poznat po verzijama italijanskih specijaliteta za koje Italijani nikad čuli nisu. Ipak, testenina mora biti – original. Veliki izbor Barila testenine možete naći u beogradskim trgovinama, ali fensi domaćicu od koje očekujete sve blagodeti dobrog zalogaja obradujte novim pakovanjima integralne, bio i pikolino testenine. U sos se ne mešajte.


- Beograđanke uvek imaju "šemu" da dobro mirišu – nekad je to sarma, a nekad najpoznatiji i najskuplji parfem na svetu. To što se "nema za leba" stanovnike prestonice ne sprečava da "jedu kolače". Francuzima je poznata ova filosofija pa s tim u vezi je i naredna veza – ako imate drugaricu, prijateljicu ili možda ljubavnicu u Beogradu, ponašajte se kao Frazncuzi. Original Šanel 5 ne može da omane. Ona kojoj ste to poklonili ili će vas obožavati ili ostaviti. U prvoj varijanti znate sigurno da treba da idete do crkvenih zvona. Drugu varijantu shvatite kao najjeftiniji način da se spasete muka.

- U Beogradu možete piti razna piva po raznim cenama. Srbi su vrlo ponosni na domaća piva, a u poslednje vreme home made piva su postala, kako kažu Englezi, posh. Da budemo iskreni, srpska piva nisu daleko od prosečnih, ali je atmosfera u kojoj se piju vanredna tako da ste srećni u svakom slučaju. Ipak, ako želite da obradujete vašeg srpskog prijatelja, poklonite mu pakovanje holandskog Grolsh piva. Nećete se pokajati.


- Uz pivo ide i nastavak dokazivanja muškosti, a u varijanti da ste kod prijatelja u Beogradu i da ste se umorili od klabinga i neprestanog degustiranja hrane, veče uz TV je sasvim ok. Ne, ne preporučujeo "one" filmove. Svom srpskom prijatelju možete pokloniti video set emisija "Top Gear" sa starom ekipom na čelu sa Džeremi Klarksonom (Jeremy Clarkson). Ovaj TV serijal publika u Srbiji sada može da gleda posredstvom niza kablovskih kanala, ali rane epizode ovde su bile prava retkost, a Klarksonov odnos prema životu je mnogo bliži srpskom kapiranju stvari nego što je to slučaj sa novom ekipom. P.s. predlažemo da se na vratima vašeg srpskog prijatelja pojavite obučeni kao Stig koji u rukama nosi Top Gear video paket i Grolsh pivo. Pobratimstvo sledi.