Освојите Београђане у пет корака

Шта поклонити српском домаћину и домаћици

Субота 20. јан 2018.

cover image

Ок. Мање више можемо да претпоставимо шта бисте као туриста могли да понесете из Београда – флашу домаће ракије са персонализованим натписом, дуња или шљива по могуђству у коју је поред високог процента акохола, мириса и ароме уграђена породична легенда равна игри престола; каиш сланине прошаране са нагласком на белину домаће масти свињског порекла с минимумом штетног холестерола, теглу ајвара који само домаћица донатор уме баш тако да направи без винобрана и вештачких конзерванса који by the way и нису потребни јер је просечан рок просечне тегле ајвара око два дана; слатко од дуња на коцкице с орасима "у густо" и лимуном на колутове; винтиџ миље које сад једино можете да урамите као мандала слику јер су телевизори претанки да би их покривали...

Али прави изазов је шта донети у Београд? Сем вреће пара, да не будемо баш толико прости. Дакле, листа most wanted увозних артикала у Бг:


- Са једно двадесет година закашњења, Орео кекс је надвладао све верзије увозних и домаћих слаткиша. Српске верзије овог кекса појављују се као печурке после кише, а домаћи сладокусци су већ развили посебну методологију тестирања паковања која нам долазе и из увоза. Орео можете купити у скоро свакој продавници, али да ли је то "баш баш" оригинал? Свесни да и даље припадамо "источном тржишту" бројна удружења потрошача скренула су пажњу на разлику у квалитету робе намењеној за "исток" и "ЕУ". Дакле, ако долазите у Београд и желите да обрадујете домаћина, понесите "оригинал Орео". Овде ће вам већ објаснити како се набијен на виљушку умаче у "Кравица" млеко и препушта гастрономским инстант уживањима.

- Ако није Барила, није оригинал италијанска тестенина. Иако скупља него у другим ЕУ земљама, апсолутни шампион на домаћим трпезама. Београд је познат по верзијама италијанских специјалитета за које Италијани никад чули нису. Ипак, тестенина мора бити – оригинал. Велики избор Барила тестенине можете наћи у београдским трговинама, али фенси домаћицу од које очекујете све благодети доброг залогаја обрадујте новим паковањима интегралне, био и пиколино тестенине. У сос се не мешајте.


- Београђанке увек имају "шему" да добро миришу – некад је то сарма, а некад најпознатији и најскупљи парфем на свету. То што се "нема за леба" становнике престонице не спречава да "једу колаче". Французима је позната ова философија па с тим у вези је и наредна веза – ако имате другарицу, пријатељицу или можда љубавницу у Београду, понашајте се као Фразнцузи. Оригинал Шанел 5 не може да омане. Она којој сте то поклонили или ће вас обожавати или оставити. У првој варијанти знате сигурно да треба да идете до црквених звона. Другу варијанту схватите као најјефтинији начин да се спасете мука.

- У Београду можете пити разна пива по разним ценама. Срби су врло поносни на домаћа пива, а у последње време home made пива су постала, како кажу Енглези, posh. Да будемо искрени, српска пива нису далеко од просечних, али је атмосфера у којој се пију ванредна тако да сте срећни у сваком случају. Ипак, ако желите да обрадујете вашег српског пријатеља, поклоните му паковање холандског Grolsh пива. Нећете се покајати.


- Уз пиво иде и наставак доказивања мушкости, а у варијанти да сте код пријатеља у Београду и да сте се уморили од клабинга и непрестаног дегустирања хране, вече уз ТВ је сасвим ок. Не, не препоручујео "оне" филмове. Свом српском пријатељу можете поклонити видео сет емисија "Top Gear" са старом екипом на челу са Џереми Кларксоном (Jeremy Clarkson). Овај ТВ серијал публика у Србији сада може да гледа посредством низа кабловских канала, али ране епизоде овде су биле права реткост, а Кларксонов однос према животу је много ближи српском капирању ствари него што је то случај са новом екипом. П.с. предлажемо да се на вратима вашег српског пријатеља појавите обучени као Стиг који у рукама носи Top Gear видео пакет и Grolsh пиво. Побратимство следи.