Шта се спрема за Божић

Божићна погача - чесница, печеница односно печење, сарма, торте и колачи су део традиционалне трпезе која окупља породицу за највећи верски празник

Уторак 03. јан 2023.

cover image

Рођење Исуса Христа по старом јулијанском календару се прославља 7. јануара. Најважнији дан за православне вернике је увек нерадан дан и заувек омиљено време за породицу. Након вишенедељног поста тренутак је за богато послужење од ујутру до увече.

Храна за Бадњи дан је обавезно посна. За Божић, правила су потпуно другачија.

По обичају, најстарија женска особа у кући пре свитања меси чесницу од само три састојка: брашна, масти и воде. Рецепт за чесницу је једноставан али је потребно мало умећа да се ваљано замеси. У чесницу се убацују новчић, дрен, делић Бадњака, а према веровању ко извуче нешто из чеснице очекује га благодарна година.

Симболика чеснице лежи у подсећању на ноћ када је Марија дала хлеб мудрацима који су дошли на поклоњење. Због тога се она увек спрема за Божић.

Печење, а заправо печеница је неизоставна у сваком дому. Од давнина. Новија историја каже да Срби обавезно припремају прасеће печење. Раније се припремала јагњетина. Шта јести за Божић од меса нека буде одлука свих чланова породице. Препоручује се изостанак меса од пернатих животиња, јер се сматра да не доносе просперитет у текућој години.

Прва особа која улази у кућу на Божић је положајник. Требало би да буде дете или особа блиска породици и да пређе праг десном ногом. Након поздрава "Христос се роди" и одговора свих укућана "Ваистину се роди" следи изговарање жеља члановима породице и ломљење чеснице. Чесницу можете залити црвеним вином, а затим ломити рукама, никако сећи ножем.

Уз чесницу се по правилу сервира пршута, ајвар, руска салата, туршија, гибаница, кисели купус, селекција сирева, чварци. Листа омиљених јела које Божићна трпеза доноси је дугачка. Док пажљиво ређате домаће укусе, трудите се да више уживате у заједничким тренуцима и оброку.

Сарма, печени кромпир, подварак су обавезни на столу током ручка. Неретко се и роштиљ задеси међу величанственим послужењем. Ко није гурман у тренингу нека не брине уколико не може баш све да дегустира. Ипак се Божић слави три дана.

Торте и колачи првенствено за децу које не ваља грдити на Божић нека буду по укусу најмлађих. Када, ако не баш сада поставити на центар стола чоколадну торту којој друштво праве колачи од чоколаде?

Домаћице, не брините да ли ће успети ваша Божићна чаролија. Хоће! Време је за љубав, за даривање, праштање и радост. Христос се роди.