Šta se sprema za Božić

Božićna pogača - česnica, pečenica odnosno pečenje, sarma, torte i kolači su deo tradicionalne trpeze koja okuplja porodicu za najveći verski praznik

Utorak 03. jan 2023.

cover image

Rođenje Isusa Hrista po starom julijanskom kalendaru se proslavlja 7. januara. Najvažniji dan za pravoslavne vernike je uvek neradan dan i zauvek omiljeno vreme za porodicu. Nakon višenedeljnog posta trenutak je za bogato posluženje od ujutru do uveče.

Hrana za Badnji dan je obavezno posna. Za Božić, pravila su potpuno drugačija.

Po običaju, najstarija ženska osoba u kući pre svitanja mesi česnicu od samo tri sastojka: brašna, masti i vode. Recept za česnicu je jednostavan ali je potrebno malo umeća da se valjano zamesi. U česnicu se ubacuju novčić, dren, delić Badnjaka, a prema verovanju ko izvuče nešto iz česnice očekuje ga blagodarna godina.

Simbolika česnice leži u podsećanju na noć kada je Marija dala hleb mudracima koji su došli na poklonjenje. Zbog toga se ona uvek sprema za Božić.

Pečenje, a zapravo pečenica je neizostavna u svakom domu. Od davnina. Novija istorija kaže da Srbi obavezno pripremaju praseće pečenje. Ranije se pripremala jagnjetina. Šta jesti za Božić od mesa neka bude odluka svih članova porodice. Preporučuje se izostanak mesa od pernatih životinja, jer se smatra da ne donose prosperitet u tekućoj godini.

Prva osoba koja ulazi u kuću na Božić je položajnik. Trebalo bi da bude dete ili osoba bliska porodici i da pređe prag desnom nogom. Nakon pozdrava "Hristos se rodi" i odgovora svih ukućana "Vaistinu se rodi" sledi izgovaranje želja članovima porodice i lomljenje česnice. Česnicu možete zaliti crvenim vinom, a zatim lomiti rukama, nikako seći nožem.

Uz česnicu se po pravilu servira pršuta, ajvar, ruska salata, turšija, gibanica, kiseli kupus, selekcija sireva, čvarci. Lista omiljenih jela koje Božićna trpeza donosi je dugačka. Dok pažljivo ređate domaće ukuse, trudite se da više uživate u zajedničkim trenucima i obroku.

Sarma, pečeni krompir, podvarak su obavezni na stolu tokom ručka. Neretko se i roštilj zadesi među veličanstvenim posluženjem. Ko nije gurman u treningu neka ne brine ukoliko ne može baš sve da degustira. Ipak se Božić slavi tri dana.

Torte i kolači prvenstveno za decu koje ne valja grditi na Božić neka budu po ukusu najmlađih. Kada, ako ne baš sada postaviti na centar stola čokoladnu tortu kojoj društvo prave kolači od čokolade?

Domaćice, ne brinite da li će uspeti vaša Božićna čarolija. Hoće! Vreme je za ljubav, za darivanje, praštanje i radost. Hristos se rodi.