Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Danas se obeležava 100 godina od potpisivanja primirja sa Nemačkom, a taj dokument je označio kraj rata

Nedelja 11. nov 2018.

cover image

Jedanaestog novembra 1918. godine, u železničkom vagonu u Francuskoj, atantski saveznici su potpisali sporazum koji je doneo mir sa Nemačkom i tako se završio Prvi svetski rat. U Srbiji je od 2012. godine ovaj datum neradan dan i obeležava kao državni praznik.

Primirje je usledilo nakon pregovora sa Nemačkom koji su trajali nekoliko meseci. Smatra se da je ovim činom Nemačka kapitulirala. Dokument koji je u najvećoj meri napisao Ferdinand Foš, francuski maršal i vrhovni komandant saveza je podrazumevao apsolutni prekid oružanih aktivnosti, povlačenje vojnih sila, obustavljanje ratnih delovanja, razmenu zarobljenika i totalno uništenje nemačke ratne opreme i naoružanja. Od dana primirja bilo je potrebno još šest meseci da se Prvi svetski rat konačno završi, što se dogogodilo potpisivanjem novog dokumenta - Versajskog ugovora.

Srbija je u Prvom svetskom ratu doživela nemerljiv gubitak. Izgubila je 28 % stanovništva, tačnije 1.247.435 ljudi. Nažalost, brojevi govore da je Srbija država sa najvećim brojem ljudskih žrtava. Tokom pedeset meseci, koliko je trajao rat, na svetu je poginulo deset miliona ljudi, a dvadeset miliona je ranjeno.

Simbol ovog praznika je cvet Natalijina ramonda i traka Albanske spomenice. Doktor Sava Petrović, lični doktor kralja Milana Obrenovića je ovaj cvet otkrio 1884. godine u blizini Niša. Karakterističan je po tome što i kada se potpuno osuši, nakon zalivanja ponovo oživi. Priprada retkim biljakama u Evropi, dok je u Srbiji zaštićena vrsta. Cvet je dobio ime po supruzi kralja Milana, Nataliji. Amblem sa simbolom se nosi nedelju dana uoči i na dan praznika.

Srpska pravoslavna crvka će u nedelju, 11. novembra u 12:30, oglasiti zvona na Hramu Svetog Save i time obeležiti Dan primirja. Tokom dana će biti organizovane manifestacije sa najvišim državnicima koji će odati počast žrtvama u Prvom svetskom ratu.