Дан примирја у Првом светском рату

Данас се обележава 100 година од потписивања примирја са Немачком, а тај документ је означио крај рата

Недеља 11. нов 2018.

cover image

Једанаестог новембра 1918. године, у железничком вагону у Француској, атантски савезници су потписали споразум који је донео мир са Немачком и тако се завршио Први светски рат. У Србији је од 2012. године овај датум нерадан дан и обележава као државни празник.

Примирје је уследило након преговора са Немачком који су трајали неколико месеци. Сматра се да је овим чином Немачка капитулирала. Документ који је у највећој мери написао Фердинанд Фош, француски маршал и врховни командант савеза је подразумевао апсолутни прекид оружаних активности, повлачење војних сила, обустављање ратних деловања, размену заробљеника и тотално уништење немачке ратне опреме и наоружања. Од дана примирја било је потребно још шест месеци да се Први светски рат коначно заврши, што се догогодило потписивањем новог документа - Версајског уговора.

Србија је у Првом светском рату доживела немерљив губитак. Изгубила је 28 % становништва, тачније 1.247.435 људи. Нажалост, бројеви говоре да је Србија држава са највећим бројем људских жртава. Током педесет месеци, колико је трајао рат, на свету је погинуло десет милиона људи, а двадесет милиона је рањено.

Симбол овог празника је цвет Наталијина рамонда и трака Албанске споменице. Доктор Сава Петровић, лични доктор краља Милана Обреновића је овај цвет открио 1884. године у близини Ниша. Карактеристичан је по томе што и када се потпуно осуши, након заливања поново оживи. Припрада ретким биљакама у Европи, док је у Србији заштићена врста. Цвет је добио име по супрузи краља Милана, Наталији. Амблем са симболом се носи недељу дана уочи и на дан празника.

Српска православна црвка ће у недељу, 11. новембра у 12:30, огласити звона на Храму Светог Саве и тиме обележити Дан примирја. Током дана ће бити организоване манифестације са највишим државницима који ће одати почаст жртвама у Првом светском рату.