Top 5 srpskih vina

Za uživanje, za zavođenje, za sreću koje samo dobro vino ume da donese

Subota 10. feb 2018.

cover image

Ritual ispijanja vina postoji vekovima. Svako doba dana u svakom godišnjem dobu je idealan trenutak za prepuštanje čarima kvalitetnog, omiljenog vina. Poslednjih godina, vinarije iz Srbije su ozbiljno shvatile tržišnu konkurenciju i istančan ukus svakog konzumenta. Za kratak period, vina sa etiketom "made in Serbia" osvajaju ne samo lokalno područje već i komšijske zemlje, a iskusni Italijani i Francuzi imaju samo reči hvale za domaće sorte.


Kvalitet pića, perfektna estetika pakovanja ali i pristupačna cena kreiraju odličan trend - sa ponosom se piju domaća vina. Svest o informisanju šta piti je prisutna na visokom nivou, a pouzdane informacije su lako dostupne. Toplo preporučujemo, iz iskustva, top pet srpskih vina u kojima se potpuno uživa. Recenzija iskusnih boema je pred vama. Živeli.

1. Tri Morave - vinarija Temet

Vinarija se nalazi u mestu Lozovik, blizu Jagodine. Šumadija je poznata po kvalitetu zemlje i klime. Baš ovde se proizvodi vino koje vlada beogradskom vinskom scenom. Smederevka, Tamjanika i Morava čine mešavinu koja stvara odličan ukus. Lagano vino, oslobođeno "teških" elemenata se odlično uklapa sa raznovrsnom hranom.


2. Aurelius - vinarija Kovačević

Suvo crveno vino od sorti Cabernet Sauvignon i Merlot. Dolazi pravo sa Fruške gore. Spektakl iz Srema koji ima samo Vojvodina je prepoznatljiv brend već dugo. Ovo vino se preporučuje uz biftek i "jača" crvena mesa. Iskreno, odlično ide i uz rižoto od povrća.

3. Sonata Icone - vinarija Jeremić 

Sorta Sauvignon Blanc uz dodatak, specijalan hrast Icone koji se uzgaja u Francuskoj su doneli jedinstveni ukus veoma kvalitetnog belog vina. Vinarija Jeremić je zapravo porodična ljubav prema vinima koja postoji od 2010. godine i nalazi se u Smederevu. Najsavremeniji način proizvodnje je doneo vino perfektnog ukusa. Može uz pastu, a roštilj mu pravi odlično društvo.

4. Kremen Kamen - vinarija Matalj

Neponovljivi šarm iz Negotina. Ovo vino je osvojilo brojne prestižne nagrade. Sasvim opravdano jer osvaja već na izgled. Zavodljiva tamna boja rubina, pun ukus i odličan miris su najkraća definicija specifičnog crvenog vina. Elegantno opija 100% Cabernet Sauvignon, a odlično ide uz paletu sireva i bruskete sa pršutom. Ovo je jedno od onih vina koja imaju moć da menjaju percepciju u lepšem smeru.


5. Tri roze koze - vinarija Erdevik

Veoma popularno vino kreativnog naziva je za čas osvojilo mnoge ljubitelje roze vina. Pobednik u ovoj kategoriji vina je laganog ukusa, nastalo iz kombinovanja sledećih sorti: Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon. Jednostavnije - pitko, lepršavo vino za svaku preporuku. Boja je perfektno ukombinovana sa nazivom. Šik inovacija svetlucave boje i voćnog ukusa koju su posebno dame oberučke prihvatile. Izmišljeno za Cezar salatu i kolače sa voćem.

Plus preporuka


Ovo vino nije iz Srbije ali je nastalo zahvaljujući Srpkinji. Marina Cvetić je ljubav svog života pronašla u Italiji. Potpuno očaran svojom dragom, Italijan Giani Masciarelli je čitavu liniju (i to najkvalitetniju) nazvao po njoj. Marina Cvetić je paleta vina iz vinarije "Masciarelli" koju je Đanijev deda stvorio i poznata je u celom svetu. Beograđanka je nakon smrti supruga 2008. zauzela najvišu poziciju u kompaniji koja proizvodi više od dva miliona boca vina godišnje. Svoj grad redovno posećuje i priznaje da uživa u kvalitetnim srpskim vinima.