Топ 5 српских вина

За уживање, за завођење, за срећу које само добро вино уме да донесе

Субота 10. феб 2018.

cover image

Ритуал испијања вина постоји вековима. Свако доба дана у сваком годишњем добу је идеалан тренутак за препуштање чарима квалитетног, омиљеног вина. Последњих година, винарије из Србије су озбиљно схватиле тржишну конкуренцију и истанчан укус сваког конзумента. За кратак период, вина са етикетом "made in Serbia" освајају не само локално подручје већ и комшијске земље, а искусни Италијани и Французи имају само речи хвале за домаће сорте.


Квалитет пића, перфектна естетика паковања али и приступачна цена креирају одличан тренд - са поносом се пију домаћа вина. Свест о информисању шта пити је присутна на високом нивоу, а поуздане информације су лако доступне. Топло препоручујемо, из искуства, топ пет српских вина у којима се потпуно ужива. Рецензија искусних боема је пред вама. Живели.

1. Три Мораве - винарија Темет

Винарија се налази у месту Лозовик, близу Јагодине. Шумадија је позната по квалитету земље и климе. Баш овде се производи вино које влада београдском винском сценом. Смедеревка, Тамјаника и Морава чине мешавину која ствара одличан укус. Лагано вино, ослобођено "тешких" елемената се одлично уклапа са разноврсном храном.


2. Аурелиус - винарија Ковачевић

Суво црвено вино од сорти Cabernet Sauvignon и Мерлот. Долази право са Фрушке горе. Спектакл из Срема који има само Војводина је препознатљив бренд већ дуго. Ово вино се препоручује уз бифтек и "јача" црвена меса. Искрено, одлично иде и уз рижото од поврћа.

3. Sonata Icone - винарија Јеремић 

Сорта Sauvignon Blanc уз додатак, специјалан храст Icone који се узгаја у Француској су донели јединствени укус веома квалитетног белог вина. Винарија Јеремић је заправо породична љубав према винима која постоји од 2010. године и налази се у Смедереву. Најсавременији начин производње је донео вино перфектног укуса. Може уз пасту, а роштиљ му прави одлично друштво.

4. Кремен Камен - винарија Матаљ

Непоновљиви шарм из Неготина. Ово вино је освојило бројне престижне награде. Сасвим оправдано јер осваја већ на изглед. Заводљива тамна боја рубина, пун укус и одличан мирис су најкраћа дефиниција специфичног црвеног вина. Елегантно опија 100% Cabernet Sauvignon, а одлично иде уз палету сирева и брускете са пршутом. Ово је једно од оних вина која имају моћ да мењају перцепцију у лепшем смеру.


5. Три розе козе - винарија Ердевик

Веома популарно вино креативног назива је за час освојило многе љубитеље розе вина. Победник у овој категорији вина је лаганог укуса, настало из комбиновања следећих сорти: Мерлот, Syrah и Cabernet Sauvignon. Једноставније - питко, лепршаво вино за сваку препоруку. Боја је перфектно укомбинована са називом. Шик иновација светлуцаве боје и воћног укуса коју су посебно даме оберучке прихватиле. Измишљено за Цезар салату и колаче са воћем.

Плус препорука


Ово вино није из Србије али је настало захваљујући Српкињи. Марина Цветић је љубав свог живота пронашла у Италији. Потпуно очаран својом драгом, Италијан Giani Masciarelli је читаву линију (и то најквалитетнију) назвао по њој. Марина Цветић је палета вина из винарије "Masciarelli" коју је Ђанијев деда створио и позната је у целом свету. Београђанка је након смрти супруга 2008. заузела највишу позицију у компанији која производи више од два милиона боца вина годишње. Свој град редовно посећује и признаје да ужива у квалитетним српским винима.