Ukus proleća

Mnogi gradovi širom sveta su najlepši u proleće. Ipak, teško da bilo koji može da priredi gastro feštu kao Beograd

Petak 10. maj 2019.

cover image

London, Pariz, Barselona, Rim, Berlin. Svaki je sada popularniji za posetu nego u bilo kojoj drugoj sezoni. Njujork, Tokio, Hong Kong. Daleke, a tako tražene destinacije. Kada se obiđu atraktivne znamenitosti, fotografiše svaki zanimljiv predeo, šoping lista čekira, svaka priča se svodi na hranu. A kada je o hrani reč, glavni grad Srbije je bez konkurencije.

Šta se jede ovog proleća u Beogradu je, bez sumnje, najzanimljivija tema. Ajvar i druga zimnica su nestale sa repertoara. Ista sudbina je zatekla sarmu i njoj slične specijalitete. Posluženje u proleće ima totalno drugačije arome. Daleko lakše za stomak, a jednako fantastične.

Proleće, leto, jesen ili zima - svejedno. Za roštilj je svako vreme idealno. Ćevapi, pljeskavice, vešalica i uštipci se uvek rado jedu. Šopska salata umesto urnebesa i eto magije na srpski način. U slučaju da vodite računa o svakom zalogaju, grilovana piletina ili ćuretina, poneka rotkvica, mladi luk i zelena salata prijaju svakome. Prijatno.


Ono što su visibabe za prirodu, to su sarmice od zelja za gastronomiju. Niko kao one ne obeležavaju dolazak proleća. Sada su redovne u jelovniku. Neće još dugo. Iskoristite poziv za druženje sa porcijom tradicije.

Upecati svežu ribu u Beogradu je nekada bila nemoguća misija. Odavno više nije. Kvalitetni riblji restorani svakodnevno nabavljaju ulov vrednih alasa sa Dunava ali i od proverenih distributera morske ribe. Može da vam ne odgovara lokacija, izbor boja u enterijeru ili muzika. Hrana nikako. Zdrava, zapravo najzdravija ishrana nudi različite inovacije. Odaberite restoran po svom izboru i proverite koje.

Suši barovi i restorani su moderni. Sada su posebno in. U njima se servira opet riba ali na egzotičan način. Popravlja količinu energije u organizmu i pomaže u eliminaciji kaloričnih suvenira iz epohe zvane preukusna zima. Zanimljivo i drugačije. Kineska hrana, iako se uveliko odomaćila na beogradskom asfaltu, ne prestaje da privlači publiku. Čuvene prolećne rolnice, komadi mesa u aromatičnim sosevima, velike porcije povrća. Savršen obrok u proleće.